Milanović pozvan da oslobodi uvalu Vruju

04.07.2021.

17:07

Autor: Vijest/P.F./HRT

Andrea Topić o bespravnoj gradnji u uvali Vruje

Andrea Topić o bespravnoj gradnji u uvali Vruje

Foto: Dnevnik / HRT

U uvali Vruja, između Omiša i Makarske, organiziran je prosvjed pod ironičnim nazivom "Festival bespravne gradnje i devastacije prirode". Već gotovo 20 godina traje priča o bespravnoj gradnji na pomorskom dobru i državnom zemljištu na tom jedinstvenom dijelu naše obale. Posljednji u nizu takvih zahvata je izgradnja ceste od turističkog objekta uz plažu do Jadranske magistrale.

Ironijom i crnim humorom protiv nemoći države da spriječi bespravnu gradnju. Na Vruji ste danas mogli vježbati yogu na bespravno izgrađenim površinama ili sudjelovati na radionici vikend-zidanja uz pravne savjete za bespravne graditelje.

Prosvjed "Festival bespravne gradnje i devastacije prirode", koji je počeo oko 17 sati, u vrijeme Dnevnika HTV-a još je uvijek trajao. U uvali Vruja bila je novinarka HRT-a Karmen Šore. Razgovarala je s jednom od organizatorica prosvjeda Andreom Topić.

- U pitanju je šest ministarstava, državno odvjetništvo, inspekcije, dvije općine jedna županija i žele im poručiti da bi ovoj devastaciji na državnom zemljištu stati na kraj, rekla je Šore u javljanju.

- Želimo uputiti poruku osobama koje vode ovu državu. Ovo što imamo ovdje je jedno okupirano područje na koje je mještanima zabranjem pristup na državnu zemlju. Vjerujem da takvo što ne bi prošlo meni ili vama ili bilo kojem gledatelju da to napravimo. Ali osoba koja očito ima nekakvo zaleđe to može raditi već 20 godina. Imamo okupirano područje i zato u našem proglasu pozivamo na odgovornost predsjednika Republike Zorana Milanovića, kao vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, da oslobodi ovaj teritorij, rekla je Topić.

Prosvjednici dižu glas protiv splitskog poduzetnika Stipe Latkovića zbog, kako kažu, dvadesetogodišnje devastacije toga mjesta u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske. Prosvjed na Vruji podržali su i brojni umjetnici.

Poduzetnik Latković je prijatelj i sa Stipom Mesićem i s Ivom Josipovićem, a i sa Zoranom Milanovićem kojem je bio i donator u predsjedničkoj kampanji. Milanović je prosvjednke s Vruje nazvao i parazitima.

- Jedini komenar koji je moguć na takvu predsjednikovu izjavu je takve prirode da nije za obiteljsku, nacionalnu i državnu televiziju. To je više za noćni program privatnih televizija nego za javnu telelviziju, to što bih ja mogao reći, smatra Boris Dežulović.

Unatoč brojnim prijavama, rješenjima i zabranama, Latković ondje, ističu prosvjednici, i dalje gradi. Brojne inspekcijske zabrane gradnje i nalozi za rušenje ne mijenjaju stanje na terenu - gradnja se nastavlja.

- Mislim da je stvarno došlo vrijeme da napokon netko gore tko je zadužen za ovakve stvari uhvati se ukoštac i krene raditi svoj posao, rekla je Bruna Fistanić, jedna od organizatorica prosvjeda.

Deseci i deseci prosvjeda, televizijskih priloga i novinskih tekstova nisu bili dovoljni. Prosvjednici se pitaju tko može zaustaviti betoniranje Vruje.

- Kako se može graditi jedno selo, na državnom zemljištu imati desetine svih mogućih prijava, od bespravne gradnje, zauzimanja državnog zemljišta, zauzimanja šuma itd. i da se ništa ne događa i da niti jedna institucija dosad nije ništa napravila po tom pitanju. naglašava jedan od organizatora prosvjeda Branimir Urlić.

- Izdano je na desetke rješenja za uklanjanje objekata, inspekcije su postupale, bilo je nekakvih pravnih koraka. Izdavana su rješenja za rušenje, ali se nikada nije dogodilo da se nešto zapravo srušilo, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Andrea Topić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!