17:34 / 12.01.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/ More/IMS/HRT

Punoljetna devastacija: Uvala Vruja se uništava 18 godina i - ništa!

-

-

Foto: - / -

Nema povratka, nema, i dalje se ruje, kopa, zida, betonirau uvali Vruje, sve nezakonito! Iako je i koncesija u međuvremenu, doduše prekasno, oduzeta.
Uvala Dubci, mitsko mjesto između Omiša i Makarske - 18 godina je prošlo od kadrova devastacije. Devastacija te uvale, u narodu prozvane Vruja zbog velikih izvora slatke vode, sad je i punokrvna i punoljetna. Pratili su me tada na terenu i naoružani policajci, ministarstva nakon reportaža slala zabrane, inspektori naloge da se uništeno vrati u prvobitno stanje - sve uzalud, objašnjava nebrigu za tu uvalu novinarka HRT-a Franka Jović Tonkli.

Osamnaest godina kasnije, siječanj 2020. godine. Nema povratka, nema, i dalje se ruje, kopa, zida, betonira, sve nezakonito! Iako je i koncesija u međuvremenu, doduše prekasno, oduzeta.

- Kažu domaći da tom žalu i bistrom moru odoljeli nisu ni neki bivši hrvatski predsjednici. Drugi, pak, javljaju da u e-visitoru, navodno, na ovoj lokaciji prošle godine nije bilo prijavljenih gostiju. Kako to, kad se na velikim internetskim rezervacijskim sustavima, kao i za prošlu, i za iduću sezonu, oglašava luksuzni turistički objekt, jedini na Vruji. I još se hvale i goste mame prirodnim ljepotama. Obratila sam se Hrvatskoj turističkoj zajednici, podatke o prijavi gostiju, na žalost, ne mogu nam dati zbog primjene načela tajnosti podataka, no kažu da će, bude li sumnje u nešto, obavijestiti inspekciju, objašnjava situaciju novinarka HRT-a u emisiji HRT-a More.

- U ovih 18 godina možda samo stočna inspekcija nije bila na Vruji. Isplivao je nedavno i podatak da je još prije 13 godina planirano da u ovoj nekad djevičanskoj uvali bude hotel s 550 kreveta. Ma bravo, obeščastimo je do kraja: punoljetna i punokrvna devastacija. Nama ne trebaju požari kao u Australiji, mi ćemo naše najvrijednije uništiti sami, kaže novinarka HRT-a Franka Jović Tonkli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!