Prosvjed na Kaštijunu

27.06.2022.

11:57

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnenvik/Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Prosvjed na Kaštijunu

Prosvjed na Kaštijunu

Foto: HTV / HRT

Vlast koja ga je postavila - nakon godinu dana ga je i smijenila. Fabija Giacomettija - direktora problematične pulske tvrtke za gospodarenje otpadom Kaštijun. Na hitnoj koordinaciji župana i gradonačelnika dogovoreno je da će svi gradovi i općine smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji onamo dovoze. Razmjerno količini - jedinice lokalne samouprave plaćat će troškove zbrinjavanja na drugoj lokaciji dok se ne popravi kvar. Uoči sastanka, pred ulazom u Centar - još jedan prosvjed.

Tridesetak prosvjednika s transparentima dočekalo je u ponedjeljak istarsku vlast ispred županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun uoči sastanka Uprave Kaštijuna s istarskim županom Borisom Miletićem i gradonačelnicima Istre.

Među prosvjednicima bio je i medulinski načelnik Ivan Kirac koji je izrazio ogorčenost i nezadovoljstvo što nije pozvan na sastanak, a kako je rekao "građani Medulina najviše osjećaju posljedice Kaštijuna".

- Sramotno je da po već ne znam koji put ja kao načelnik Medulina i moji komunalni direktor nismo pozvani na ovako bitan sastanak na Kaštijunu. Mi smo kao najpogođenija općina, a s jednim od najbolje ustrojenih komunalnih poduzeća s planovima, reciklažnim dvorištem, uvedenim odvajanjem bio otpada, poručio je načelnik Kirac.

Istaknuo je kako je "očito da sve dosadašnje vlasti koje su postavile Kaštijun i sadašnje koje njime "upravljaju" te gradonačelnici sjeverne Istre znaju bolje od nas Medulinaca".

- Tko želi može doći stajati sa mnom u smradu, jer u njemu ćemo ionako provesti još jedno ljeto, rekao je Kirac.

Predsjednica Zelene Istre Irena Burba, kao članica civilnog nadzora Kaštijuna, izjavila je kako su građani za cjeloviti sustav s kompostanama i sortirnicama.

- Trebat će nova postrojenja jer ćemo imati sve više turista. Građani oko Kaštijuna znaju najbolje kako im je i što ih muči - od respiratornih problema do smrada, naglasila je dok je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo!) rekla kako Grad Pazin treba Kaštijun jedan dan mjesečno.

- Pazin sa sedam susjednih općina ima 15 restorana, kao jedna ulica u Poreču ili Rovinju. Ispostavilo se da građani Pazina i Buzeta trebaju biti solidarni s turizmom i restoranima na obali, i to neće ići. Situacija je ozbiljna, mi ćemo pokušati biti konstruktivni akteri u rješavanju problema, ali nećemo na sebe preuzeti obveze za koje nismo odgovorni. Tražimo minimum korektnosti, poručila je Jašić.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin je rekao da građani Buzeta ne žele plaćati tuđe političke, gospodarske i kadrovske promašaje.

- Solidarni možemo biti do neke mjere. Od prvoga dana ovo je bio promašeni projekt, ovdje se trebalo zbrinjavati otpad Puljštine a na nekoj drugoj lokaciji otpad nekih drugih općinskih i gradskih središta, zaključio je Kajin.

Prilikom dolaska na Kaštijun gradonačelnik Umaga Vili Bassanese istaknuo je, pak, da je Umag uvijek bio protiv odlaganja otpada na Kaštijunu, no odmah su ga podsjetili da u Umagu nije napravio kompostanu.

"Centar Kaštijun je tema cijele Istre"

Centar Kaštijun i potanje gospodarenje otpadom su tema čitave Istre, a ne samo Grada Pule i Istarske županije te se svi gradovi i općine obvezuju se da će smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji dovoze na Kaštijun, zaključak je današnje koordinacije župana s gradonačelnicima Istre.

Na sastanku je utvrđeno kako će troškove zbrinjavanja otpada na drugoj lokaciji, dok se ne popravi kvar u MBO postrojenju, snositi svako pojedino komunalno poduzeće, odnosno jedinica lokalne samouprave, razmjerno dovezenoj količini otpada, priopćeno je iz Istarske županije.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je dalo odobrenje za prihvat otpada u Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun mjesec dana, dok se postrojenje ne popravi.

Međutim, kako je istaknuto, dio otpada morat će biti zbrinut negdje drugdje, a te bi troškove trebalo sufinancirati nadležno Ministarstvo, što je obećao državni tajnik Mile Horvat na prošlotjednom sastanku sa županom i gradonačelnikom Pule, stoji u županijskom priopćenju.

Nova privremena Uprava koja je imenovana na današnjoj sjednici Skupštine društva, na čelu s v.d. direktorice Anjom Ademi, do završetka natječaja uložit će napore da se skrati rok predviđenog popravka havarije, a koji je prema dosadašnjoj Upravi, predviđen do 10. kolovoza, kada bi postrojene trebalo biti opet u funkciji, zaključeno je na koordinaciji istarskog župana Borisa Miletića s istarskim gradonačelnicima.

Nakon što je gradonačelnik Pule Filip Zoričić najavio da će, kao predstavnik većinskog vlasnika s 51 posto udjela, smijeniti direktora ŽCGO-a Kaštijun Fabia Giacomettija i na to mjesto privremeno postaviti gradsku pročelnicu Anju Ademi, to se danas i dogodilo na sjednici skupštine tog društva.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić je rekao da nije bio zadovoljan Giacomettijevim "radom i dinamikom."

Na samom početku koordinacije, sada već bivši direktor Kaštijuna Fabio Giacometti izvijestio je župana i gradonačelnike o prvom i dugom kvaru koji su se dogodili na postrojenju, te o poduzetim radnjama.

- Što se tiče pokrivanja nastalih troškova iz police osiguranja, to će biti poznato uskoro, priopćili su iz Istarske županije i dodali da je na sastanku bilo govora i o vlasničkom restrukturiranju kojeg, svi su složni, treba provesti u što skorijem roku, kako bi svi gradovi i sve općine stekli upravljačka prava, sukladno svojoj participaciji u otplati kredita za gradnju centra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!