Prosvjed na Srebrnjaku - Nogalo: Zašto nas ruše kad smo najjači?!

19.12.2019.

07:31

Autor: T.V./HRT

default error photo
Zbog optužbi za nadriliječništvo, zaposlenici zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak održat će u podne prosvjed, kako bi zaštitili svoje dostojanstvo i dostojanstvo svojih pacijenata. O dopisu stručnog vijeća DB Srebrnjak očitovao se i HLK.
Zbog optužbi za nadriliječništvo, zaposlenici zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak održali su prosvjed, kako bi zaštitili svoje dostojanstvo i dostojanstvo svojih pacijenata.

- VIDEO: Grad optužuje Nogala za nadriliječništvo

Grad Zagreb, vlasnik bolnice, oglasio se priopćenjem u kojem tvrdi da je u srijedu podnio kaznenu prijavu za nadriliječništvo protiv jedne osobe koja nije liječnik jer je pružala zdravstvenu zaštitu, te nepoznatih osoba koje su joj to omogućile i poticale je.

Tvrde da se prijava temelji na činjenicama iz izvješća HZZO-a za 2015. i 2016. koje tadašnje rukovodstvo bolnice nije opovrgnulo.

Osim toga, zatražili su od Ministarstva zdravstva izvanredni inspekcijski nadzor bolnice.

Nogalo: Zašto nas ruše kada smo najjači?

- Ovo je rezultat patološke mržnje dviju žena, Ane Stavljenić Rukavine i Jelene Pavičić-Vukićević, poručio je smijenjeni ravnatelj Boro Nogalo. Poručio je kako on i njegovi djelatnici žive za pacijente te pozvao gradonačelnika Milana Bandića da sjednu i razgovaraju. Smatra da Bandić ne zna prave informacije. Više je ponovio: "Nije mi jasno, zašto nas ruše kad smo najjači?". "Tko zna što me sad čeka - možda optužbe za mito, drogu i pedofiliju, ima puno mašte u tim ljudima", dodao je.- Ogorčeni smo. Optužiti da se zdravstvena ustanova bavi nadriliječništvom je 'nonsens', kao i optužiti nutricionista da se bavi liječenjem pacijenata. Nutricionist nije liječnik, a kompetentni nutricionisti su dio naših naših timova. Preporuke nutricionista su priznate u Hrvatskoj, ne samo od našeg HZZO-a, nego u svim europskim centrima. Provjerili smo dokumentaciju, nigdje nije pisalo da je nutricionist liječnik. Radio je u suradnji s liječnikom, sve s liječnikom dogovorio i liječnik je napisao nalaz, poručila je sa prosvjeda profesorica doc. dr. sc. Mirjana Turkalj. Otkud hrabrost da se na temelju neprovjerenih informacija govori o nadriliječništvu i opasno ruši ugled naše ustanove i digniteta struke?, upitala je.  Odvjetnik Miro Marinović najavio je da će zaposlenici bolnice protiv podnositelja kaznene prijave za nadriliječništvo podnijeti kolektivnu prijavu za lažno prijavljivanje i nanošenje štete ugledu ustanove i djelatnicima. Najprije će, kaže, pričekati da im dođe prijava Grada. Marinović je ustvrdio da je izjava zamjenice gradonačelnika o nadriliječništvu "prevršila svaku mjeru" i predstavlja "moralno dno dna". Ne može biti nadriliječnik netko tko ima licencu, kaže.

Predsjednica Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Lana Tambić Bukovac rekla je da su napisi u tjedniku Nacional i izjave zamjenice gradonačelnika skandalozne i neprovjerene te narušavaju dignitet struke i bolnice koja je strpljivo, marljivo i vrijedno gradila svoj imidž. U bolnici je u tijeku inspekcija Ministarstva zdravstva, a Tambić Bukovac kaže da je javni istup jedini način da se zaštite jer nemaju zaštitu niti od novog ravnatelja.


Odluku o prosvjedu jučer je jednoglasno donijelo Stručno vijeće bolnice, koje smatra da se tvrdnjama o nadriliječništvu obmanjuje javnost, a bolnica kleveće. Podsjećaju kako je Dječja bolnica Srebrnjak certificirani centar izvrsnosti Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja i EU-a te da svom poslu pristupaju multidiscplinarno, što znači da u liječenju djece uz pedijatre sudjeluju mnoge druge struke, poput psihologa, fizioterapeuta, nutricionista, molekularnih biologa itd.

HLK: Apeliramo za zaštitu digniteta liječničke struke

O dopisu stručnog vijeća DB Srebrnjak očitovala se i Hrvatska liječnička komora koja je uputila apel za zaštitu digniteta liječničke struke. Kažu da su "iznenađeni žurnom smjenom ravnatelja, kolege Nogala, liječnika koji je godinama uspješno vodio ovu bolnicu. Uspješnost rada kolege Nogala i liječničkog tima na Srebrnjaku potvrđuje i činjenica da je ova dječja bolnica postala prva kompletno međunarodno akreditirana javna zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj, po standardu koji primarno stavlja naglasak na sigurnost i zaštitu pacijenata.

Rezultat predanog rada i stručnosti liječničkog tima Dječje bolnice Srebrnjak je dobivanje 60 milijuna eura vrijednog EU projekta gradnje Centra za translacijsku medicinu. Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz zdravstva i znanosti u Republici Hrvatskoj, koji će ubrzati transfer znanja iz područja laboratorijskih istraživanja u svakodnevnu kliničku primjenu u liječenju djece. Nadalje, zahvaljujući stručnom i znanstvenom radu liječnika, Dječja bolnica Srebrnjak ove je godine postala i Klinika Medicinskog fakulteta. Naime, HLK je zaprimila molbu Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak da se kao krovna strukovna organizacija liječnika očituje o nedavnim događanjima vezanim uz tu bolnicu".

- Hrvatska liječnička komora nema nikakvih službenih saznanja o možebitnoj ugrozi zdravlja pacijenata koji su se liječili ili se liječe u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Naime, zadnjih godina HLK nije zaprimila niti jednu pritužbu na stručni rad liječnika Dječje bolnice Srebrnjak. Što se tiče pitanja vezanih uz upravljanje zdravstvenom ustanovom, ona prelaze ovlasti Hrvatske liječničke komore te na njih odgovore treba dati Ministarstvo zdravstva, u čijoj je to nadležnosti.

Nejasni navodi izrečeni u medijima mogu se smatrati narušavanjem dostojanstva liječnika, što može dovesti u pitanje ugled liječničke struke. Apeliramo na sve uključene u ovaj slučaj da se suzdrže od ishitrenih ocjena koje dovode u pitanje dignitet liječničke struke te posljedično mogu dovesti do gubitka povjerenja pacijenata u zdravstvenu ustanovu, pa i sustav u cjelini", navodi se u priopćenju HLK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!