Zagreb: Prosvjed protiv Vlade - "Dajemo vam otkaz"

10.09.2022.

Zadnja izmjena 15:30

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS

Prosvjed ispred središnjice HDZ-a

Prosvjed ispred središnjice HDZ-a

Foto: HTV / HRT

Inicijativa "Slobodni zajedno" organizirala je u subotu prosvjed pred HDZ-om, tražeći ostavku Vlade i izvanredne izbore, pri čemu su se mogle čuti i poruke koje nemaju veze s proklamiranim ciljem - protiv uvođenja eura, rodne ideologije ili Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Oko fontane na Trgu žrtava fašizma okupilo se par tisuća prosvjednika koji su nosili transparente s porukama poput "Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", "Opet ste pokrali Inu", "Raseljena mladost je vaš uspjeh" i "Visoke cijene energenata su umjetno stvorene".

Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom.

Prosvjed je organiziran nakon izbijanja afere s velikom pljačkom u Ini, a organizatori su poručivali da "Vladi treba dati otkaz" zbog te i niza drugih korupcijskih afera.

No na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma afera u Ini jedva da je i spomenuta, prosvjednici su se bunili npr. zbog promjene valute od početka sljedeće godine, navodnog uvođenja "rodne ideologije" u osnovne i srednje škole ili "umjetno stvorene" energetske krize te su tražili izlazak Hrvatske iz WHO-a.

Zbog digitalnog eura nestat će Hrelić i benkovački sajam

Aktivistica iz Zadra Željka Becić kazala je da je Hrvatska, kao i druge članice Europske unije, izgubila politički suverenitet zbog Lisabonskog ugovora, a nakon uvođenja eura izgubit će i onaj monetarni.

- Nedugo nakon eura doći će do digitalnog eura, onda se pozdravite sa svim slobodama koje znate. Nestat će zagrebački Hrelić i benkovački sajam, nestat će mnogo toga što je u kulturi hrvatskog naroda'', ustvrdila je, nakon čega su slijedili uzvici ''Ne damo kunu''.

Prosvjednici zamjeraju Vladi i loše upravljanje krizom zbog korone, tijekom koje je uskratila građanima pravo na rad, slobodno kretanje i mnoge druge slobode uvođenjem COVID potvrda, online nastave, pravila o nošenju zaštitnih maski i zatvaranjem objekata.

- Svjetska zdravstvena organizacija u većinskom je vlasništvu bankara i farmaceuta koji su se obogatili na koronakrizi i pretvorili organizaciju u svoju privatnu tvrtku. Mi s ovog mjesta najavljujemo akciju izlaska iz Svjetske zdravstvene organizacije, poručila je ginekologinja Marija Divić.

Predrag Livak
iz sindikata Prosvjetitelj kritizirao je Vladu zbog online nastave koja je učenicima uskratila socijalizaciju i druženje s vršnjacima, a učiteljima će, kako tvrdi, uskratiti posao jer će ih zamijeniti roboti i programi umjetne inteligencije.

- Agenda transhumanizma namjerava zamijeniti i digitalizirati stvarne ljude, umjetna inteligencija je za vlastodršce sposobnija, jeftinija i superiornija, rekao je.

Okupljene građane upozorio je i na određene ''štetne ideje'' koje polako ulaze u školske programe, a pritom "seksualiziraju djecu".

Na prosvjedu protiv HDZ-a pjevali himnu HDZ-a

Osuđujemo otvoreno ili suptilno propagiranje rodne ideologije u školama. U svijetu se djecu uči da je spol fluidna kategorija, protivno svim biološkim i medicinskim činjenicama, rekao je Livak, na što su okupljeni vikali ''Ne damo djecu''.

Andrija Klarić, jedan od glavnih organizatora prosvjeda, ustvrdio je pak da je "narodu dosta cenzure znanosti i znanstvenika, plaćenih novinara i tzv. fact-checkera".

Pomalo paradoksalno, na kraju skupa pjevala se pjesma ''Bože, čuvaj Hrvatsku'', koja slovi kao himna HDZ-a, stranke protiv koje su prosvjedovali.

Vlada mora otići zbog korupcije, smatraju prosvjednici, a vlast treba raspisati nove parlamentarne izbore u roku od 90 dana te sve referendume koje su proteklih godina potpisima zatražile građanske inicijative, ponajprije referendum o promjeni izbornog zakona.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je uoči prosvjeda da iza njega stoji "ekipa antivaksera koja je organizirala prosvjede u vrijeme koronakrize", misleći na tzv. Festival slobode koji je u dva navrata održan na Trgu bana Josipa Jelačića, u rujnu 2020. i 2021.godine.

- Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su organizatori i u kakvom će se društvu naći, napomenuo je Plenković.

Tina Perić iz inicijative Slobodni zajedno poručila je pak da je "riječ antivakser medijski spin koji se rabi kako bi se dodatno podijelio hrvatski narod''.

- Građani moraju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini također prelijevaju na hrvatski narod, dodala je Perić.

- Došli smo reći vladajućoj garnituri da nam je dosta! Dosta nam je krađe, nepotizma, globalističkih ideja pod kojima se ne može živjeti, kazao je jedan prosvjednik.

- Vi mladi, ima vas, pametni ste i školovani, uzmite stvari u svoje ruke, poručuje jedna gospođa.

Isprva najavljivan kao prosvjed protiv Vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, prije svega zbog pljačke u INI, pretvorio se u prosvjed protiv mračnih svjetskih sila. 

Psovalo se i vikalo i na novinare. Bilo je i naleta na pripadnike interventne policije.

I kada sve počne nasiljem, obično tako i završi. Policija je privela maloljetnika kod kojeg su pronađena dva Molotovljeva koktela i jedna improvizirana bomba.

Kapulica: Danas smo svjedočili političkom prosvjedu

- Danas smo svjedočili  političkom prosvjedu koji bi, da nije bilo novinara, prošao nezapažen. Povod ovih prosvjeda bila su zbivanja u Ini za koja se uspostavilo da oporbu ne zanimaju i da je prosvjed bio u funkciji svođenja svih društvenih odnosa na pitanje jesu li članovi HDZ-a ili nisu te „jesi li čovjek ili HDZ-ovac, naglasio je Mario Kapulica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!