Predstavnici inicijative "Djeca su budućnost" sutra s Tomaševićem

23.11.2021.

12:29

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prosvjed protiv ukidanja mjere "Roditelj odgojitelj"

Prosvjed protiv ukidanja mjere "Roditelj odgojitelj"

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Građanska inicijativa "Djeca su budućnost" u utorak je održala prosvjed ispred zagrebačke Gradske uprave zbog ukidanja mjere "Roditelj odgojitelj", a prosvjednici su zatražili sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem kao i da se ne diraju njihova stečena prava. Gradonačelnik je udovoljio njihovom prvom zahtjevu te će ih osobno sutra u 16 sati primiti na sastanak u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, javlja u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Lucija Judnić.Ljiljana Dragić iz građanske inicijative "Djeca su budućnost" izjavila je za Dnevnik HTV-a da na sastanak s gradonačelnikom Tomaševićem u srijedu u 16 sati dolaze sa zahtjevom da se prijedlog odluke koji je dan na javnu raspravu stopira i da uopće ne dođe na dnevni red gradske skupštine.

Stotinjak građana i njihove djece okupilo se ispred zgrade Gradske uprave, a zvižducima i transparentima poput "Zagreb nije vaš, Zagreb je naš!", "Mama je imala pravo na izbor, izabrala je mene", "Tomaševiću, čovjek bez srca također je panj", "Ja nisam trošak, ja sam budućnost" i "Grad (ne)prijatelj djece" iskazali su svoje nezadovoljstvo najavljenim ukidanjem te demografske mjere. 

HRT-ova novinarka Lucija Judnić u podnevnom Dnevniku istaknula je da prosvjednici traže sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a ne zamjenicom Danijelom Dolenec. Traže i da se ne ukida mjera "Roditelj-odgojitelj", tj. da se ne diraju, kako kažu, njihova stečena prava. 

- Prema novom nacrtu prema planu nove gradske uprave mjera "Roditelj-odgojitelj" još se uvijek nalazi u javnoj raspravi te bi se nekoliko stvari trebalo promijeniti. Umjesto više od 4000 kuna mjesečno koliko su dobivali sada bi trebali dobiti 1000 kuna. Najmlađe dijete iz mjere je izlazilo s 14 godina, a po novom to bi se trebalo dogoditi sa sedam godina, a roditelji bi se nakon toga mogli vratiti na tržište rada, istaknula je Judnić.

Gradonačelnik Tomašević je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj prije prosvjeda rekao kako je za sutra najavljen sastanak u 16 sati s inicijativama koje predstavljaju roditelje odgojitelje, odnosno s Obitelji 3plus, Hrvatskom udrugom roditelja odgojitelja i ovom facebook inicijativom.

Na sastanku će biti Tomašević, Dolenec, pročelnici Ureda za demografiju, kao i drugi zaposleni kako bi se čula njihova perspektiva, dodao je Tomašević.

Do 4. prosinca u tijeku je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, prema kojoj će se novčana pomoć unutar mjere roditelj odgojitelj smanjiti sa 65 posto bruto prosječne zagrebačke plaće na tisuću kuna mjesečno i skratiti do sedme godine života djeteta. Nova gradska vlast istaknula je kako je mjera bila neodrživa za proračun, a demografski učinak malen, odnosno dvojben.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!