Prosvjed roditelja odgojitelja u Zagrebu

17.11.2021.

14:29

Autor: Studio 4/V.K./IMS/HRT

Prosvjed roditelja odgajatelja

Prosvjed roditelja odgajatelja

Foto: HRT / HRT

Ispred zagrebačke Gradske uprave prosvjeduju roditelji zbog rezanja prava i ukidanja mjere roditelj odgojitelj. Ovaj put negodovali su roditelji okupljeni u grupu "Majke odgojiteljice Zagreb" i inicijativa "Djeca su budućnost". Ljiljana Dragić, organizatorica prosvjeda, rekla je kako prosvjednici traže od Gradske uprave da povuku prijedlog koji su dali na javno savjetovanje. 

- Na današnjem sastanku s Danijelom Dolenec nije bilo pretjeranog razgovora. Oni se drže svog, a mi se držimo svog i na tome ostaje, kazala je.

Na pitanje što su iz Gradske uprave ponudili, Dragić je rekla kako nisu ništa osim onog što je dano u javnu raspravu. Kako kaže, problem su vrtići i majke koje se neće moći zaposliti u kratkom periodu.

Do 4. prosinca traje javno savjetovanje i po toj bi odluci roditelji odgajatelji trebali dobivati od tisuću kuna, a umjesto s 14 godina, dijete bi trebalo već sa 7 godina izlaziti iz mjere i roditelji odgajatelji bi se nakon 8 dana trebali naći na tržištu rada.

- Oko ove odluke je sve sporno, zato što nije bila u dogovoru s korisnicima. Pitam se gdje ću naći posao ako kažem da imam troje ili više djece, naglasila je Dragić.

Dolenec im je ponudila da se uključe u javno savjetovanje što su roditelji odgajatelji prihvatili. Imaju tim odvjetnika koji će ih savjetovati.

Na pitanje kave su odluke i rješenja potpisali roditelji i odgojitelji s Gradskom upravom, Dragić je rekla kako su to rješenja do 2018. kada je bila zadnja promjena odluke, a iza toga su zaključci što je oboje jednako pravno valjano pri bilo kakvom sporu.

- Ovu odluku nije sam gradonačelnik potpisao. To je prošlo upravni postupak gdje su iznesena rješenja koja su bila pravomoćna, to je izglasano u Gradskoj skupštini i rješenja su bila pravomoćna, naglasila je.

Dragić govori kako će dosta roditelja odgojitelja pokrenuti tužbe, ali čeka se da odluka grada o njima bude stopirana.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!