Umjetnici na prosvjedu tražili koeficijent za mirovine 1,8

22.03.2023.

Zadnja izmjena 14:59

Autor: Hina/I.B.

Prosvjed samostalnih umjetnika

Prosvjed samostalnih umjetnika

Foto: HTV / HRT

Predstavnici samostalnih umjetnika prosvjedovali su u srijedu na Markovu trgu zatraživši podizanje koeficijenta obračuna osnovice za mirovine na 1,8, porast koeficijenata sukladno s rastom koeficijenata zaposlenih u javnim službama, kao i druge kompenzacijske mjere.

Pogledajte prilog Antonije Ćosić:

Prosvjednici nezadovoljni trenutnim položajem samostalnih umjetnika, na Markovom trgu prosvjedovali su bubnjevima, zvižducima, pjesmom, ali i transparentima kojima su poručili: "Loše nam se piše, tražimo više", "I Meštrović bi skupljao boce", "A.P. koji je tvoj koeficijent?", "1 saborski zastupnik = 5 samostalnih umjetnika".

Izmjenama Zakona o doprinosima u sklopu novog Vladina paketa mjera, samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna od 1. travnja povećava se koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa s 0,8 na 1,2, odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera iz 2009. godine.

- To je koeficijent koji nas nitko nije pitao želimo li ga, nitko od nas nije vodio nikakvu komunikaciju. Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika tražila je koeficijent od 1,8 koji bi uskladio koeficijente samostalnih umjetnika s koeficijentima umjetnika koji su zaposleni u državnim, odnosno umjetničkim institucijama, rekao je ilustrator i jedan od organizatora prosvjeda Matija Pisačić.

Dodao je kako je koeficijent od 1,2 "retrogradan" jer ih vraća na stanje iz 2008., što je ocijenio nedopustivim upozorivši da se mirovine samostalnih umjetnika sa sadašnjim koeficijentom od 0,8 kreću od 1500 do 2500 kuna.

- Antirecesijske mjere su nekim ludim razlogom ostale idućih 14 godina. Krajnje je vrijeme da se napravi promjena i da se koeficijent podigne na 1,8 koji je i dalje minimalni iznos za nekakav normalan život umjetnika kasnije u mirovini, rekao je Pisačić.  

Kompenzacijske mjere za proteklih 14 godina


Pojasnio je kako umjetnici nisu nikakav teret države jer sami moraju osiguravati sredstva za život, a koeficijent im je bitan za izračun tek kada dođu u mirovinu.

Osim podizanja koeficijenta za obračun osnovice za mirovine, umjetnici od Vlade traže rast koeficijenta sukladno s rastom koeficijenata drugih zaposlenih u javnim i državnim službama te ustanovama u kulturi.

Traže i kompenzacijske mjere za proteklih 14 godina s koeficijentom od 0,8, ali i kompenzacijske mjere za umjetnike koji su otišli u mirovinu s tim koeficijentom jer se za izračun mirovine računa cijeli radni vijek.

Također, s Ministarstvom kulture i medija žele otvoriti transparentan i konstruktivan dijalog s obzirom na to da je sa svim njihovim problemima upoznato još od 2011.

Na prosvjedu su također naveli kako neprihvatljivim smatraju da imaju plaćeno bolovanje tek nakon 42 dana bolesti, da nemaju naknadu za profesionalne bolesti, da nisu kreditno sposobni te da ovise isključivo o projektnom financiranju.

Samostalne umjetnike i njihove zahtjeve podržala je saborska zastupnica i glumica Urša Raukar-Gamulin (Možemo).

Obuljen Koržinek: Prosvjed samostalnih umjetnika bespotreban

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek bespotrebnim je ocijenila prosvjed na kojemu su samostalni umjetnici tražili podizanje koeficijenta na 1,8 te najavila finalizaciju cjelovitoga Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti.

- Mislim da je ovo jedan bespotreban prosvjed jer smo upravo s predstavnicima strukovnih udruga koje su dale svoje predstavnike u radnu skupinu, dogovorili da idemo u finalizaciju cjelovitog Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti", rekla je ministrica novinarima u srijedu nakon sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Cjeloviti zakon će, poručuje, značajno unaprijediti status svih koji samostalno obavljaju djelatnost, a to nije samo pitanje koeficijenata, nego i pitanje uređenja poreznih olakšica, dodatnih potpora, sigurnosti freelancera i drugo.

Ministrica je podsjetila da je koeficijent 2002. godine SDP-ova vlada smanjila na 0,35 te da ga je HDZ-ova vlada 2004. povećala na 1,2, a nakon toga je u okviru kriznih mjera spušten na 0,8. "Sada kada su se ispravljali pojedini segmenti zakona iz tog kriznog vremena, ispravljen je i ovaj koeficijent", rekla je Obuljen Koržinek dodavši da on obuhvaća oko 1400 umjetnika.

Upozorila je, međutim, da se, posebno za vrijeme covida, pokazalo da velik broj umjetnika djeluje izvan tog sustava te da nije uopće zaštićen. Upravo zbog toga je, smatra, važno donijeti cjeloviti zakon.

Licemjerno je da temu diže platforma Možemo! koja je rezultate financiranja objavila tek u ožujku

Podsjetila je i na to da je Ministarstvo od prve godine njezina mandata počelo redovito i na vrijeme objavljivati rezultate financiranja kulture, "što je najvažnije za stabilnost i sigurnost onih koji rade u kulturnom sektoru".

- Dakle sve se objavi u prethodnoj godini za sljedeću, istaknula je.

Krajnje licemjernim smatra da temu koeficijenata samostalnih umjentika "diže platforma Možemo! koja je u gradu Zagrebu dočekala ožujak da bi objavili rezultate financiranja za ovu godinu". Umjetnici ne mogu raditi ako nemaju sredstva, zaključila je.

Saborskoj zastupnici platforme Možemo! Urši Raukar, koja je danas podržala prosvjed samostalnih umjetnika i o toj temi već prije govorila u Saboru, ministrica je poručila da je "dio energije mogla uložiti u to da svoje stranačke kolege u Zagrebu uvjeri da je za umjetnike neizmjerno važno da na vrijeme znaju s kojim sredstvima raspolažu, a ne tek u ožujku".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!