Prosvjed sindikata Zagrebačkog holdinga

09:32 / 23.06.2022.

Autor: M.M./HRT

Prosvjed zbog otkaza u Zagrebačkom holdingu

Prosvjed zbog otkaza u Zagrebačkom holdingu

Foto: Arhiva/Matija Habljak / Pixsell

Nakon što je Uprava Zagrebačkog holdinga započela s dodjelom otkaza radnicima koji su nezakonito proglašeni kolektivnim viškom, Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga i povezanih društava organizirala je javnu akciju ispred Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Koordinirani sindikati uoči sjednice Gradske skupštine zastupnicima su dijelili letke kojima podsjećaju na potrebu da se ponovi po njima nezakonit proces utvrđivanje viška radnika u Holdingu.

- Iako smo već održali niz prosvjednih akcija protiv utvrđivanja viška radnika u Holdingu, s obzirom na to da su otkazi polako počeli stizati radnicima, moramo ponovno upozoriti na cjelokupni proces koji nije vođen zakonito, rekao je u izjavi medijima tajnik i glavni savjetnik SSKH Slobodan Kapor.

Istaknuo je da se u utvrđivanje viška radnika išlo bez otprije poznatog popisa radnih mjesta i broja izvršitelja te su zatražili da se cijeli postupak "stavi u mirovanje" dok se ne provede analiza i ne utvrdi stvarna potreba za radnicima.

Podršku sindikalnim zahtjevima dao je i predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, koji je zastao i porazgovarao sa sindikalistima prije ulaska u Skupštinu.

- Odmah da riješimo sve dileme, SDP stoji uz promjene u gradu. Podržavamo promjene u Zagrebu, što god se događalo, ne treba spekulirati o bilo kakvim lomovima. No, iz onoga što sam vidio, a profesor sam radnog prava, postupak nije napravljen na odgovarajući način. Nisam sudac, odlučit će sudovi, ali ja to ne bi napravio na takav način, rekao je Gotovac.

Poručio je kako, međutim, nema razgovora o raskidu koalicijskog partnerstva s platformom Možemo!.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!