Tomašević: Radimo iskorak u pogledu transparentnosti u Holdingu

07:48 / 23.06.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u četvrtak da će prihvatiti SDP-ov prijedlog o objavi primanja rukovodećih pozicija u Zagrebačkom holdingu, istaknuvši da se radi iskorak u pogledu transparentnosti.

- Nemam problema da se za voditelje podružnica, članove uprave i direktore gradskih poduzeća u Holdingu objave materijalna prava koja imaju, istaknuo je Tomašević u izjavi za medije u Gradskoj skupštini. S time da morate znati da su za članove uprava oni objavljeni, jer su direktori i članovi uprava komunalnih poduzeća od ove godine postali dužnosnici, dodao je.

Rekao je da će podržati SDP-ov prijedlog za objavom tih podataka, a na pitanje zašto onda na prošloj sjednici Skupštine nije prošao sličan prijedlog koji je došao iz kluba HDZ-a, Tomašević je poručio kako će takvi prijedlozi HDZ-a uredno biti odbijeni.

Nijedan ugovor koji smo tražili od direktora prije, nije bio dostupan javnosti jer su rekli da je to poslovna tajna. Radimo iskorak u odnosu na ono što je postojalo, a oni nas prozivaju, istaknuo je Tomašević.

HDZ-ove prozivke o visini plaća i materijalnih prava te o postavljanju SDP-ovaca na rukovodeće funkcije, nazvao je licemjernima.

Direktori državnih poduzeća su članovi HDZ-a i, često, njihovi kandidati na izborima. Tako da mi je to smiješno, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i primjer visine plaća i naveo da je neto plaća direktora Hrvatskih šuma veća od 30 tisuća kuna, dok ona u Holdingu, jednoj od najvećih tvrtki u Hrvatskoj koja prolazi kroz restrukturiranje, 22 tisuće kuna.

Problem je što su sada otkazi u tijeku, a da dobar dio članova HDZ-a koji su bili bivši rukovoditelji, dobivaju otkaze, zaključio je Tomašević.

Komentirajući prosvjed dijela sindikata uoči sjednice Skupštine, Tomašević je ponovio stav da se utvrđivanje viška radnika u Holdingu provodi u skladu sa zakonom. Istaknuo je da je trenutno oko 240 otkaza u tijeku ili je završilo.

- Dobar dio tih radnika se pomaknuo od liste prvenstva, oni su preskočili listu, uzeli otpremnine i otišli. Samo nekoliko je tužbi došlo, ja vjerujem upravi Holdinga, rekao je.

Istaknuo je i kako su viškovi radnika u administraciji nastajali zbog toga što su bivše uprave Holdinga u ugovorima definirali da, nakon što ih se makne, mogu ostati u tvrtci, pa su zbog njih izmišljala radna mjesta raznih koordinatora i savjetnika. Dodao je da sadašnji članovi uprave i direktori više nemaju ugovore koji im omogućuju nastavak rada u Holdingu.

Gradska skupština: Oporba kritizirala stanje s otpadom u Zagrebu

Oporbeni zastupnici Gradske skupštine na aktualnom satu upozorili su gradsku vlast na probleme s odvozom otpada u Zagrebu, a Tomašević je obećao da će se usluga stabilizirati tijekom ljeta.

Zagreb je postao smradograd, istaknuo je Nenad Predovan (Stranka rada i solidarnosti) na aktulanom satu Skupštine, a njegov kolega Marijan Tomurad upozorio na neredoviti odvoz otpada u dijelu gradskih četvrti. Zbog toga je Mostov zastupnik Marko Sladoljev zatražio da se tim građanima umanji iznos koji mjesečno plaćaju Holdingu.

To je tehnički dosta komplicirano, ako bude tehnički moguće, napravit ćemo i to, rekao je Tomašević komentirajući mogućnost da se dijelu građana umanji cijena usluge. Dodao je i kako se u velikom dijelu grada otpad odvozi redovito, a da se neredoviti odvoz događa samo u nekim dijelovima gradskih četvrti te obećao da će Holding to riješiti u sljedeća dva do tri tjedna.

Tomašević: Mogu se samo ispričati

Priznajem problem, ne želim bježati od njega. Nemam ništa protiv građana koji na to upozoravaju, nego im se mogu samo ispričati, poručio je Tomašević.

HDZ-ov zastupnik Maksimilijan Šimrak optužio je gradonačelnika za sukob interesa tvrdeći da je Tomašević udruzi Forum za slobodu odgoja, čiji je predsjednik upravnog odbora bio gradski zastupnik Branko Ančić, dodijelio posao edukacije nastavnika za provedbu građanskog odgoja u školama u vrijednosti od 189 tisuća kuna. No, gradonačelnik je odbacio te optužbe istaknuvši da je vrijednost posla bila ispod 200 tisuća kuna, pa nije bilo obveze raspisati javni natječaj, koji je ipak raspisan. Na njega se, ustvrdio je, javila samo spomenuta udruga, a dodao je i da Ančić više nije na toj poziciji.

Zastupnik SDP-a Renato Petek pitao je gradonačelnika zašto se, u slučaju nabave službenih vozila za potrebe Holdinga, odlučio za model dnevnog najma vozila koji je ranije kritizirao, istaknuvši da je na natječaju izabrana tvrtka za koju je Tomašević upozorio da dobiva 90 posto natječaja u gradu.

Prije nekoliko tjedana na javnom natječaju izabrane su tvrtke Viator iz Splita i Benussi od kojih će se iznajmljivati vozila. Državna revizija ranije je upozorila na neopravdanost dnevnog najma u odnosu na druge oblike nabave, ustvrdio je Petek. Upozorio je i da je vrijednost okvirnog sporazuma s tvrtkom popela na 18 milijuna kuna.

Tomašević mu je odgovorio da je prije raspisivanja natječaja, razgovarao s Državnom revizijom, koja je rekla da je problem u prijašnjem natječaju bio u tome što nije napravljena analiza je li dnevni najam bolji od lizinga.

- Mi smo napravili analizu, kada smo sve to izračunali, zaključili smo da je ovo najpovoljniji model za grad, poručio je Tomašević.

Na dnevni red po hitnom postupku stavljena je izmjena Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, kojom se i formalno mijenja datum stupanja na snagu odluke, 1. listopada 2022.

Zastupnik kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović u izjavi medijima poručio je da se aktualna vlast, od kritičara, transformirala u nekoga tko njeguje sadašnji sustav. Poručio je kako ne vjeruje da će sustav biti više spreman na provedbu nove odluku za tri mjeseca, te ustvrdio da kriza svih kriza u otpadu tek dolazi.

- Postavljati sustav nije u nabavci vrećica i postavljanju tipiziranih kontejnera, nego i u spremnosti infrastrukture o kojoj vidim da se uopće ne brine, poručio je Dobrović.

Sindikati ponovili zahtjeve oko utvrđivanja viška radnika u Holdingu

Koordinirani sindikati uoči sjednice Gradske skupštine zastupnicima su dijelili letke kojima podsjećaju na potrebu da se ponovi po njima nezakonit proces utvrđivanje viška radnika u Holdingu.

- Iako smo već održali niz prosvjednih akcija protiv utvrđivanja viška radnika u Holdingu, s obzirom na to da su otkazi polako počeli stizati radnicima, moramo ponovno upozoriti na cjelokupni proces koji nije vođen zakonito, rekao je u izjavi medijima tajnik i glavni savjetnik SSKH Slobodan Kapor.

Istaknuo je da se u utvrđivanje viška radnika išlo bez otprije poznatog popisa radnih mjesta i broja izvršitelja te su zatražili da se cijeli postupak "stavi u mirovanje" dok se ne provede analiza i ne utvrdi stvarna potreba za radnicima.

Podršku sindikalnim zahtjevima dao je i predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, koji je zastao i porazgovarao sa sindikalistima prije ulaska u Skupštinu.

- Odmah da riješimo sve dileme, SDP stoji uz promjene u gradu. Podržavamo promjene u Zagrebu, što god se događalo, ne treba spekulirati o bilo kakvim lomovima. No, iz onoga što sam vidio, a profesor sam radnog prava, postupak nije napravljen na odgovarajući način. Nisam sudac, odlučit će sudovi, ali ja to ne bi napravio na takav način, rekao je Gotovac.

Poručio je kako, međutim, nema razgovora o raskidu koalicijskog partnerstva s platformom Možemo!.

Gradska skupština: Prihvaćena odgoda primjene novog sustava sakupljanja otpada 

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak izmijenjenu Odluku o sakupljanju komunalnog otpada, kojom se uvođenje novog sustava u Zagrebu odgađa za 1. listopad, a rasprava o odgodi nije prošla bez kritika zastupnika.

Odluka je usvojena većinom glasova nakon rasprave koja je trajala dulje od sat i pol vremena, tijekom koje su se zastupnici iz oporbe i SDP-a osvrnuli na samu odgodu primjene odluke, ali i detalje oko kontrole odlaganja otpada u posebne vrećice, detalja oko postavljanja standardiziranih spremnika.

Gradska skupština prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici jednoglasno prihvatili program energetske obnove, dogradnje i izgradnje zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030. godine koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Cilj programa je priprema i realizacija projekata obnove i izgradnje zgrada kroz odabir i primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama u vlasništvu Grada. Također, primjene elemenata zelene infrastrukture za poboljšanje kvalitete prostora, života i rada u gradskim objektima te doprinosa dostizanju ciljeva klimatske neutralnosti.

Program razlikuje razdoblje do 2026. s ciljem korištenja sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te razdoblje do 2030. u kojem se uvode i alternativni modeli nabave radi korištenja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.- 2027. Programom su obuhvaćene sve zgrade javnog sektora u vlasništvu Grada, a provedenim analizama potreba u sektoru zgradarstva ukazana je potreba planiranja financijskih sredstva od preko dvije milijarde kuna (iznos kapitalnih ulaganja za preko 100 zgrada na području Grada Zagreba) u razdoblju do 2030.

Gradski zastupnici jednoglasno su prihvatili i prijedlog zaključka gradonačelnika Tomaševića o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Solarizacija ustanova Grada Zagreba" koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. u okviru provedbe Programa "Energija i klimatske promjene".

Navodi se kako Grad Zagreb, kao nositelj projekta, prihvaća sklapanje Ugovora s RH, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, kao upravitelja programa, o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt. Gradonačelnik Tomašević je 7. prosinca 2021. donio Zaključak o prijavi projekta, a 27. travnja je izvršio izmjenu partnera na projektu te uz Grad kao prijavitelja, sudjeluju Zagrebački holding i Energy Farm International Foundation EFIF iz Norveške.

Cilj projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i nekretninama kojima je vlasnik ili osnivač Grad Zagreb te na lokaciji nekretnine Podružnice Čistoće. Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije ostvarit će se kroz implementaciju osam pilot projekata gdje će se u svrhu samoopskrbe izgraditi sunčane elektrane ukupne snage 1,43 MW. Ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 1400 MWh uz smanjenje emisije CO2 od 222 tona/godinu. Razdoblje provedbe projekta je od 11. srpnja 2022. do 30. travnja 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!