11:53 / 18.07.2020.

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/HINA

Prosvjed stanovnika mjesta oko ŽC GO Marišćina

-

-

Foto: - / -

Od ministra zaštite okoliša traže da se hitno zatvori ŽCGO Marišćina.
Mještani Marčelja i drugih mjesta u blizini Županijskog centra za odlaganje otpada Marišćina organizirali su u subotu ujutro prosvjed pred ulazom u Centar, upozoravajući još jednom na otežane životne uvjete zbog smrada i zagađenja.Jedna od organizatorica prosvjeda Davorka Simčić istaknula je da stanovnici okolnih mjesta godinama trpe smrad iz Marišćine te da se njegov intenzitet i dalje ne smanjuje, nego je vrlo intenzivan tijekom ljeta, ujutro i navečer. Naše strpljenje je na kraju, naglasila je.

Simčić je navela i da se pokazalo da su i djelatnici ŽCGO izloženi trovanju, kao i mještani. Istaknula je da su ovoga puta pozvali i političare, kako bi se izborili za građane okolice Marišćine u okviru svojih nadležnosti.

- Želimo da dignu glas za nas u Hrvatskom saboru, da Sabor postane bojišnica protiv Marišćine, navela je. 

Od ministra zaštite okoliša traže da se hitno zatvori ŽCGO Marišćina.

Devet godina život s drugom kategorijom kvalitete zrakaJoš jedna organizatorica prosvjeda Marina Gratton Gulin navela je da mještani već devet godina trpe život s drugom kategorijom kvalitete zraka, a po Ustavu imaju pravo na bolje uvjete života. Pročitala je odgovor Ureda Predsjednika RH na njihov dopis, u kojem su upoznali predsjednika sa stanjem oko Marišćine.

U dopisu Ureda Predsjednika stoji da on nema ovlasti izravno postupati u ovakvom slučaju, ali se ističe da nitko ne smije biti zapostavljen ili građanin drugog reda kao i da građani imaju pravo na dostojanstven život.

Tomislav Čolakić iz udruge EKO Zagreb ustvrdio je da je jedino rješenje zbrinjavanja otpada primarna selekcija, kako se ne bi stvarao miješani komunalni otpad, nego da se odmah izdvajaju korisne frakcije. Naknadno odvajanje frakcija iz miješanog otpada u ŽCGO je glupo i skupo, istaknuo je.

Od političara na skupu su govorili saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista Marin Miletić i Zvonimir Troskot. Miletić je ustvrdio da Primorsko-goranska županija pokazuje da im čovjek nije bitan.

Založio se za hitno zatvaranje ŽCGO Marišćina. Naglasio je da je nedopustivo "igranje ping-ponga s ovim pitanjem između minstarstva, županije i gradova".

Troskot je naveo da problem ovog centra nije samo smrad, nego je to i opasnost za izvorišta pitke vode na Rječini, u blizini.

Ovakav koncept zbrinjavanja otpada treba napustiti jer se i u drugim centrima, poput planiranog kod Karlovca, namjerava primijeniti isti način, rekao je.

HDZ-ov županijski vijećnik u skupštini Primorsko-goranske županije Dinko Beaković istaknuo je da se on sedam godina u skupštini zalaže za rješavanje problema Marišćine.

- Situacija je alarmantna, ovo nije stvar politike nego života djelatnika centra i stanovnika, rekao je.

Županijski vijećnik SDP-a Marko Mataja Mafrici naglasio je da je na posljednjoj sjednici skupštine jednoglasno odlučeno da se nalaže Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ da sustavno izmjeri utjecaj Marišćine na zdravlje građana te da se od nadležnog ministarstva zatraži stvaranje uvjeta za zatvaranje Marišćine. Potrebno je tražiti odgovarajuće alternativno rješenje za odlaganje otpada, a ono je svakako vezano uz primarnu selekciju otpada, rekao je Mataja Mafrici.

Vanja Zaharija iz Radničke fronte založio se za uvođenje sustava u kojem je najbitnije odvanje otpada i kompostiranje.

- Ovo je ekološka bomba koja se događa zbog politike, ustvrdio je.

Prosvjedni skup, na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak građana, trajao je nešto manje od sat vremena.Podršku uputila i Udruga za zaštitu okoliša Resnik

Podršku građanima na prosvjednom skupu elektroničkom poštom uputila je i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

"Centar za gospodarenje otpadom Marišćina i u praksi je dokaz za svu besmislenost, opasnost, štetnost i nepotrebnost izgradnje centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj", navode u priopćenju.

UZOR zahtijeva od nadležnog ministra Tomislava Ćorića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da odustanu od izgradnje iznimno štetnog Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom i svih drugih centara za gospodarenje otpadom kao i zatvaranje postojećih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!