21:15 / 28.04.2021.

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Prosvjed u Daruvaru: zapriječili ulaz u odlagalište otpada

Prosvjed u Daruvaru: zapriječili ulaz u odlagalište otpada

Prosvjed u Daruvaru: zapriječili ulaz u odlagalište otpada

Foto: HTV / HRT

Skupina mještana Gornjeg Daruvara organizirala je miran prosvjed ispred daruvarskog odlagališta otpada Cerik. Nezadovoljni činjenicom da se ondje odlaže komunalni otpad te načinom njegova odlaganja, zapriječili su ulaz u odlagalište. 

Dva traktora i skupina mještana Gornjeg Daruvara na ulazu u Cerik. Ne žele više odlagalište otpada koje je ovdje već 50 godina.


- Nezadovoljni smo što se ne pridržavaju propisa i zakona, ne uređuju to po uredbama, kaže Milica Horak.


- Po cijeloj se površini odlaže smeće, bager ga razgrće, a onda kad mi interveniramo, dolaze strojevi i pokrivaju ga tankim slojem zemlje, kaže Zdenko Jilek.


U Darkomu sve opovrgavaju i napominju kako rade po propisima, a za rad odlagališta posjeduju sve potrebne dozvole.


- Odlažemo ono što je po našoj dozvoli i za što imamo analize, kaže Ivana Djedović, predsjednica Uprave Darkoma, Daruvar.

Građani su prosvjedovali još 2004., nakon čega je s 22 milijuna kuna odlagalište sanirano, s odgovorom mjerodavnih kako se usvaja njihov prigovor, ali da odlagalište ovdje ostaje dok se ne nađe druga lokacija. Nije se pronašla. 


- Mi opet pravimo prigovor i dobivamo opet odgovor - prigovor se usvaja, tamo smetlište ne može biti jer ne udovoljava uvjetima, ali će biti do popune kapaciteta, kaže Zdenko Jilek.


Na odlagalištu ostaju dežurati kako bi Darkomu onemogućili dovoz otpada.


- Ja vjerujem da će građani koji mirno prosvjeduju voditi brigu o tome da je nezbrinjavanje otpada direktan utjecaj i na zdravlje čovjeka, rekla je Ivana Djedović.


Mnoga ovakva odlagališta prema državnome planu trebaju se zatvoriti, a otpad se odvoziti u regionalne centre za gospodarenje otpadom. No, kako su dosad u Hrvatskoj izgrađena samo dva centra, tako i gradska odlagališta ostaju raditi do daljnjega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!