Stotine prosvjedovale u Dugom Ratu, blokirali Jadransku magistralu

13.11.2022.

14:01

Autor: Željko Valčić/Vijesti/B.A./HRT

Okupilo se 400-tinjak prosvjednika

Okupilo se 400-tinjak prosvjednika

Foto: Vijesti / HRT

Mještani Dugog Rata danas su prosvjedovali protiv onečišćenja i izostanka sanacije prostora bivše tvornice ferolegura. S terena se u HTV-ove Vijesti u 13 sati javio Željko Valčić, koji je rekao da je prosvjed, na kojem se okupilo 400-tinjak ljudi, bio miran i dostojanstven. Prosvjednici su na desetak, 15 minuta blokirali Jadransku magistralu u dužini od 100-tinjak metara.

Prosvjednici su imali jedinstvenu poruku - "Uklonite šljaku". A šljaka ondje stoji 11 godina i nije učinjeno apsolutno ništa da se prostor sanira onako kako bi trebalo pa da eventualno nikne neki turistički koncept koji je najavljivao sadašnjih vlasnik, tvrtka Projekt uvala d.o.o., registrirana u Dugom Ratu. Međutim, ni ta tvrtka, a ni država nisu poduzeli ništa i građanima je jednostavno prekipjelo. Vjeruju da je riječ o štetnom materijalu, čak i da nije kancerogen, kao što se neki boje. Ima ga čak 257.000 tona, ondje godinama stoji, jugo i bura dižu čestice prašine...


Problem je što Ministarstvo graditeljstva još čeka analizu Građevinskog fakulteta iz Zagreba, na osnovu koje bi trebalo poduzeti određene mjere. Nečinjenjem investitora sanacija prostora pala je na teret države, koja se, ako i sanira prostor, neće moći naplatiti od investitora jer on već nekoliko godina uzastopce posluje s gubitkom. Tvrtka ima samo jednog zaposlenog i, iako je registrirana u Dugom Ratu, nismo uspjeli pronaći ni mjesto ni tablu na kojoj piše njezino ime.


Građanima je dosta, no vjeruju da bi ovaj prosvjed napokon mogao dati signal nekome u administraciji da se nešto učini - jer ovo je sramota ne samo za Dugi Rat nego i za državu, pa i za samog investitora, koji se na sve naše upite dosad oglušivao.

Tražimo ono što nas ide, kažu prosvjednici

Tražimo ono što nas ide, kažu prosvjednici

Foto: Vijesti / HRT

"Moramo to napraviti zbog naše djece"

Ivana Pločkinić
iz građanske inicijative "Za Dugi Rat" rekla je da država od 2019. ima obavezu sanirati ovaj prostor i omogućiti građanima da dišu i žive, da se ekonomski razvijaju i da ne moraju razmišljati o zdravlju kad izlaze na ulicu.


- Tražimo ono što nas ide, a to je da država sanira cijeli prostor, da ne odbija amandmane u Saboru, nego da nam da novce, da se naplati od investitora i da napokon sanira cijeli prostor, rekla je Pločkinić.


- Narod želi da se ova šljaka, to jest ovaj otpad, što prije makne. Zašto? Zbog zdravlja ljudi i naše djece, zbog zaštite okoliša, zbog turista koji prolaze svaku sezonu kroz ovu destinaciju, i mi želimo to što prije realizirati, poručio je Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.


Pitali smo jednog prosvjednika misli li da će država napokon poslušati glas naroda.


- Ne vjerujem, zato što je stanje takvo kakvo je, odgovorio nam je.


- Moj otac je tu radio, moj djed je tu radio... Nažalost, ja znam da postoje štetne tvari i to treba maknuti i sanirati. Ako je netko odlučio to zatvoriti, onda je to trebao i sanirati, a ne čekati današnji dan. Zbog naše djece mi moramo to napraviti, poručio je drugi prosvjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!