06:55 / 13.10.2018.

Autor: M.M./S.M./HRT

Prosvjed u Vukovaru, očekuje se oko 20.000 ljudi

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.
Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru je u 14 sati počeo prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Vukovar: Mirni prosvjed ili politički skup
Đakić: Dva autobusa nisu HVIDRA - reagirao Culej

Prosvjednici su stigli iz svih krajeva Hrvatske i procjenjuje se da ih se okupilo nekoliko tisuća. Prema prijašnjim najavama, očekivao se dolazak oko 20.000 ljudi. 

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno. Cilj je poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i kažnjavati ratne zločine.

Ističu da, ako se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca, ovo nije kraj, već novi početak.

Prilikom okupljanja prosvjednika primijećena je i jedna zastava HDZ-a, iako su organizatori rekli da stranačka obilježja nisu poželjna.Na prosvjed će i brojni članovi HVIDR-e čiji čelnik Josip Đakić odbacuje tvrdnje da je zbog toga došlo do podjele u toj udruzi.Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić  naglasio je da će na skupu iznijeti strašna svjedočanstva o zločinima te pitati hrvatsku javnost zašto za njih nitko nije odgovarao, a prikupljeno je dovoljno dokaza i svjedočanstava.

Na novinarsko pitanje što nakon prosvjeda i hoće li se pritisak na institucije nastaviti kao u slučaju prosvjeda branitelja u šatoru za Vlade Zorana Milanovića, Josić je ocijenio da je ovo prvi prosvjed te da će se, ako on ne dovede do promjena, ponovno organizirati, bilo u Vukovaru, bilo u Zagrebu. Ovo je početak. Svaki put kad je Vukovar pozvao ljude, oni su se odazvali, pa i ponovo će doći ako ih pozovemo, poručio je.

Stevo Culej, saborski zastupnik, kazao je da ide na prosvjed. Svaki političar koji bi htio poentirati u Vukovaru zbog svoje političke ambicije nije dobrodošao. I ja sam, koji ću biti ondje,  ni u jednom trenutku neću reći da sam hadezeovac ili nešto drugo, ja sam ondje Stevo Culej.Na novinarsko pitanje hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji odu na prosvjed, premijer Andrej Plenković kratko je odgovorio: Vidjet ćemo.Šef oporbe Davor Bernardić kaže kako je prosvjed demokratsko pravo, no u ovom se slučaju zloupotrebljava. Vukovarske žrtve, nestali i njihove obitelji ne smiju služiti za unutarstranačke obračune i sukobe na desnici i u HDZ-u. To je nedopustivo, izjavio je Bernardić.U gradu na Dunavu prijepodne je bilo mirno. Policija očekuje da će tako proteći i prosvjed te da će ona biti angažirana ponajprije na osiguravanju protočnosti prometa koji će, zbog brojnih radova u gradu, biti znatno otežan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!