Fuchs nakon incidenta u Krapinskim Toplicama: Pravila vrijede za sve

11:32 / 13.09.2021.

Autor: Ružica Divac Borovečki/HRT/V.G.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Nakon što su protivnici nošenja maski u petak upali u školu u Krapinskim Toplicama, danas se njih desetak ponovno pojavilo pred školom. Školu čuva interventna policija. 

Roditelji učenika osmog razreda koji su sve to i pokrenuli - i danas su doveli sina. Učenik je u 8 sati ušao u školu no ubrzo je izašao, jer nije želio staviti masku, javlja novinarka HTV-a Ružica Divac Borovečki. Pred školom je bio i desetak prosvjednika, koji su se povukli nakon dolaska, interventne i temeljne policije. Policajci su legitimirali sve okupljene prosvjednike i zamolili sve one koji nisu roditelji školske djece koja pohađaju školu da se udalje. 

Zaštitna maska u ovoj je školi obavezna za učenike viših razreda i to u zajedničkim prostorijama, ne u učionicama. Ministarstvo obrazovanja poslalo je i tim za psihološku pomoć, koji je počelo raditi s nastavnicima, a oko podneva u školu je došao i ministar Radovan Fuchs.

Fuchs: Pravila vrijede za sve

- Održali smo sastanak. Mi smo u prvom redu danas ovdje da bismo pružili podršku svim nastavnicima i osoblju škole koja je pretrpjela nemili događaj koji nije ostavio lijepe utiske djeci, a traumatično iskustvo je i za one koji rade u školi. Zahvaljujem županiji koja se uključila kako se ne bi ponavljali događaji koji dovode u pitanje pohađanje nastave, djece i njihovu sigurnost. Imamo potpuno jasno i glasno izrečeno po zakonu o okupljanju i prosvjedovanju da je zabranjeno svako okupljanje i demonstriranje oko odgojno-obrazovnih objekata dok su djeca u objektima. Sigurno nije bilo lijepo gledati provaljivanje u školu, vikanje i vrijeđanje. To je nedopustivo, ne smije se i neće se događati u budućnosti. U izravnoj sam koordinaciji s ministrom unutarnjih poslova. Policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je propisano, rekao je Fuchs.


- Ponavljam, svatko može imati svoje uvjerenje, živimo u demokratskom društvu. Netko tko ne želi nositi masku po kući ili na svojim privatnim mjestima, naravno da to neće raditi. Ali ako postoje pravila, ona vrijede za sve. Možemo se s nečim ne slagati i to izražavati javno, pišući i protestirajući, ali ne na području škola i vrtića. U prvom je redu sigurnost djece i nastavnika, a onda sve ostalo.

- Hoće li se mjere korigirati, to ovisi o epidemiološkoj situaciji. Prošlu godinu smo završili bezbolno u odnosu na ostale zemlje, naša djeca su svega pet tjedana bili na online nastavi, u nekim zemljama se to se brojilo na desetke tjedana. Imamo iskustava od prošle godine, imamo snimljenih lekcija, imamo školu na trećem, vidjet ćemo. Ako situacija bude išla u smjeru da se nešto u mjerama može mijenjati, one će se mijenjati. Dotad će mjere ostati kakve jesu, rekao je Fuchs.

- Ne nose maske za vrijeme nastave, svako dijete sjedi u svojoj klupi. Epidemiolozi su rekli da djeca u zajedničkim prostorima trebaju staviti masku, ja ne vjerujem da je to tako užasno da neka horda treba upadati u školu i ostavljati traume djeci i nastavnicima.

Fuchs je rekao kako su ravnateljima omogućili da donose odluku o nošenju maski jer nije svugdje u Hrvatskoj jednaka epidemiološka situacija.

Ministar je rekao da će zasad staviti pod nadzor sve objekte u kojima se odvija nastava.

- U koordinaciji s policijom će se to nadzirati do daljnjega. Svi koji to budu kršili će snositi prijave i sankcije u skladu sa zakonom, istaknuo je ministar dodajući da ne zna je li bilo sličnih incidenata.

- Zaštitari će biti ovdje u školi do kad bude potrebe, dodao je.

U županiji, rekla je zamjenica župana, nije bilo novih sličnih slučajeva.

- Nastava se odvija u redovnim uvjetima. Za osnivača nasih škola prije svega je najvažnija sigurnost djece i svih zaposlenih u školama, navela je. 

Ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar razgovarao je s roditeljima, te kazao da su o svemu razgovarali ponovno, kao i prošli tjedan.

- Zamolio sam ih i uputio, s obzirom na njihove želje da učenik ne nosi masku, da prvenstveno pokušaju ishoditi liječničko izuzeće nošenja maske. Roditelji navode da mu maska smeta. Učenik je ušao u školu te protestno izašao iz nje, rekao je ravnatelj.

- Organizirali smo zaštitarsku tvrtku koja štiti dva ulaza u školu. Pojačano je nadziranje naše policijske uprave koja se angažirala u ovoj situaciji, a dalje ćemo vidjeti, poručila je Jasna Petek, zamjenica krapinsko-zagorskog župana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!