Prosvjetari traže status službene osobe-najavljuju prosvjed

21.08.2019.

19:20

Autor: Sunčica Findak/V.K./HRT

default error photo
Učitelji i profesori već godinama traže status službenih osoba zbog sve učestalijih napada na njih od učenika i roditelja. Usto, traže i povećanje plaća.
Učitelji i profesori već godinama traže status službenih osoba zbog sve učestalijih napada na njih od učenika i roditelja. Usto, traže i povećanje plaća. Zbog toga će, doznajemo, petog rujna i prosvjedovati na Trgu svetog Marka.

Vjerojatno se mnogi sjećaju strašnog događaja u Varaždinu, kada je učenik zbog negativne ocjene ubio profesora, pa sebe. Ili onoga u Sisku, kada je učenik u razred ušao s puškom i ranio kolegu i profesoricu.

U Makarskoj  je učenik nožem ozlijedio profesora. U Rijeci roditelj pretukao profesora. Pod automobil profesorice podmetnuta eksplozivna naprava. Samo su to neki  strašni nemili događaji iz školskih učionica, hodnika, dvorišta.

Cijela je lista raznih oblika nasilja nad učiteljima, znanih i manje znanih. Pa što se čeka s inicijativom da dobiju status službene osobe?

- To je u fazi pripreme zakonske regulative koji je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa, a očekujem da do kraja ove godine to ugleda svjetlo dana, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

- Ministarstvo pravosuđa je osnovalo radne skupine za izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji s ciljem ubrzavanja kaznenih postupaka te pooštravanja zakonske kaznenopravne politike kažnjavanja. U odnosu na izmjene Kaznenog zakona razmatra se i mogućnost pružanja snažnije kaznenopravne zaštite radnicima koji obavljaju poslove iz djelatnosti obrazovanja, odgoja i socijalne skrbi kroz proširenje značenja izraza službene osobe.

Paralelno s tim statusom učitelji se bore tradicionalno i za još jedan - onaj materijalni. I u resornom Ministarstvu imaju potporu. Logično. Na pragu je reforma školstva, nova zaduženja i očekivanja od učitelja i profesora, pa bi bilo vrijeme i da budu primjereno plaćeni.

- Ako ne razvijamo sustav i ne razmišljamo razvojno, onda možemo imati stabilan proračun, a nemamo perspektivu, naglasila je ministrica.

- Vlada RH nema razumijevanja za sustav obrazovanja, naglasila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

- U tijeku smo pripreme velikog prosvjeda koji će se održati na Markovom trgu 5.9., a paralelno s organizacijom prosvjeda ide i najava štrajka, rekla je Šprem.
Tako da bismo umjesto početka frontalne reforme školstva mogli imati frontalni štrajk u školstvu!!!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!