Kontrole u kafićima i restoranima - što točno znači "otvorena terasa"?

28.03.2021.

08:48

Autor: Tanja Kuturovac/ Petar Mikuličin/Potrošački kod/I.Z./HRT

Kontrola u šibenskim kafićima

Kontrola u šibenskim kafićima

Foto: Potrošački kod / HTV

Epidemiološka situacija opet se pogoršava pa su pojačane kontrole u kafićima i restoranima, koji na otvorenim terasama mogu posluživati goste. No problem je što su neke terase zatvorene, a to pogoduje širenju zaraze. Otvorenom terasom smatra se ona koja ima otvoreno više od polovice pripadajućih stijena. Sve manje od toga može se nazvati kršenjem mjera. 

Usto, razmak između stolova najčešće nije prema propisima, a gosti su bez maske, primjećuje pri obilasku terena ekipa HTV-ove emisije Potrošački kod. Inspektori stoga najavljuju strože kontrole.

U Šibeniku su jedva dočekali sunce i dan bez bure. Mnoge su terase više pune nego prazne. Maske se ne nose, ali drži se razmak.

- Jedino za toalet ljudima treba napomenuti da stave masku, svi se drže mjera, kaže konobar Adrian Popović.

- Naše je mišljenje da bi se i svi ostali trebali u potpunosti pridržavati svih aspekata mjera kako bismo bili spremni za turističku sezonu i kako bismo stvorili preduvjete da se ta turistička sezona i dogodi, kazao je ugostitelj Hrvoje.

Međutim - nije sve tako jednostavno. I dok jedni doista paze, ima i slučajeva da ljudima "padne mrak na oči" zbog nepoštovanja mjera.

- Konobar poslužuje te terase, hermetički zatvorene, one su pune, ja ne znam kako će to sve skupa proći!, komentira jedan Šibenčanin.

Takav jedan slučaj zatvorene ostakljene terase u Karlovcu su prijavili Civilnoj zaštiti. Izišli su na teren. Terasa mora biti većim dijelom otvorena. U Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije nadaju se da će češćim kontrolama ljude natjerati da se pridržavaju mjera.

Dario Čavlović iz Civilne zaštite grada Karlovca kazao je za Potrošaki kod da Civilna zaštita gleda da je terasa otvorena "preko 51 posto" te da postoji razmak između stolova. Dodao je da se ljudi većinom pridržavaju mjera, ali ako pojedinci spoje stolove - dobiju opomenu.

I vlasnici kafića, može se reći, postaju Covid redari.

- Izmaknemo stolove i stolice tako da oni ni nemaju sa čime puno smanjivati taj razmak, kaže vlasnik ugostiteljskog objekta Domagoj Sablić.

Kontrola i u vrtićima

Dva puta dnevno kontroliraju se svi - i pekare, mesnice, kladionice, restorani.

Kontrolira se poštovanje mjera i u javnim ustanovama. Čavlović kaže kako će jedna ekipa stajati i pred vrtićima da kontrolira nose li roditelji maske.

Karlovčani misle da bi se više trebalo pridržavati mjera. Stožer civilne zaštite Karlovačke županije osnovat će još jedan tim za kontrolu provođenja mjera. S obzirom na to da u toj županiji broj oboljelih raste odluka je da se maske nose i na otvorenom gdje se okuplja veći broj ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!