Pršutari u problemima: ono što se spasi skupo će se plaćati

07.01.2023.

20:04

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT

Bure nije bilo gotovo dva mjeseca

Bure nije bilo gotovo dva mjeseca

Foto: Dnevnik / HRT

I dalje na vidiku nema spasonosne bure i niskih temperatura pa su mali proizvođači pršuta u Dalmaciji jako zabrinuti. Potraje li ovakvo vrijeme pršuti iz pušnica mogli bi umjesto na stolovima, završiti u otpadu. Ono što se uspije spasiti i osušiti plaćat će se suhim zlatom.

Umjesto da se suše, znoje se već danima na južini i visokim temperaturama. Zoran Zekić iz Polače strahuje za pedesetak svojih pršuta.


- Ovo je zlo, kiša non stop, vlaga... Borba. Teško se izvlačimo, ali se borimo. Malo ventilatori, dim, dan-noć... Nadamo da će izići na dobro, ali situacija je loša, kaže.


Dragan Peraić, također iz Polače, svoje je pršute tek izvadio ispod piza. Zbog nepovoljnog vremena znatno je smanjio količinu pa će ih ovu godinu osušiti svega desetak.


- Pregledavali smo kad smo ih okretali, sve je bilo OK. Čeka se bura, blažena bura. Ove godine je nema, kaže.


Bure nije bilo gotovo dva mjeseca. Presudna je u cijelom procesu stvaranja dalmatinske delicije. Bez nje, pršuti su poput pudinga na srpanjskom suncu.

- Ne može se stisnuti, nema bez bure tu ništa. Oni su dobro iscijeđeni, ali su meckavi, nije to to. Bez bure nema ništa, kaže Zoran.


Za sada nije bilo još konkretne štete i bacanja, no potraje li meko vrijeme, mali proizvođači strahuju i od toga scenarija. Zoran i Dragan koriste ventilatore kad nema bure, ali oni troše struju i stvaraju, uz ostala poskupljenja, nove troškove. Već sada prilično skupi pršut mogao bi mnogima postati nedostupan.


- Skaču sve cijene, vidite i sami. S ovim eurom sve je išlo gore, mislim da će i ovo ići gore. Vidjet ćemo što će biti. Što ja znam, 20, 25, 30 posto će ići sigurno, kaže Dragan.


Kako stvari stoje u vremenu koje dolazi pršut će se kupovati u fetama, a ne kilogramima ili komadima. Dođe li do najavljenog poskupljenja, moglo bi doći i do probijanja famozne granice od 400 kuna ili, ako vam je lakše, 53 eura po kilogramu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!