Prve bebe rođene u Hrvatskoj u 2022. godini

01.01.2022.

09:41

Autor: I.Z./HRT

Prve bebe u 2022.

Prve bebe u 2022.

Foto: KBC Split/KBC Rijeka / Vukovarsko -srijemska županija

U prvoj minuti nakon ponoći u Splitu je rođena djevojčica prirodnim putem. Četvrto je dijete obitelji s Brača. Sat vremena iza ponoći rođena je prva riječka beba u novoj 2022. godini. 

Prva beba rođena u splitskom rodilištu u prvoj minuti Nove godine je djevojčica s Brača, četvrto žensko dijete u obitelji, a rodilište je u subotu ujutro tradicionalno posjetio i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Župan Boban Kliniku za ženske bolesti i porode posjetio je u pratnji ravnatelja KBC Split dr. Julija Meštrovića i šefa Klinike dr. Marka Mimice, dežurno osoblje darivao je prigodnim košarama sa slatkišima, a za prvorođenu bebu donio je zlatnik, ove godine s likom Marka Marulića.

Kako je rečeno u izjavama za medije, splitska Klinika za ženske bolesti i porode je 2021. godinu završila s 200 porođaja više nego prethodne, pa je tako rođeno 4410 beba u tom rodilištu koje u pojedinim situacijama zna skrbiti za rodilje od Paga do Prevlake, istaknuo je Mimica.

U riječkom rodilištu je u 1:08 sati Martina Požarić iz Lovrana rodila curicu Neviju. Prva riječka beba rođena u 2022. godini teška je 3250 grama, a dugačka je 49 centimetara.

Gospođi Požarić, s kojom je u pratnji bio suprug, ovo je već treći porod, a zanimljivo je da se odlučila za porod na stolčiću, sjedeći u prirodnom položaju. Prema riječima liječnice Barbare Borovac i primalje Tamare Luksetić, porod je protekao u redu, priopćili su iz KBC-a Rijeka.

Prvoj riječkoj bebi rođenoj u 2022. godini i njenim roditeljima gradonačelnik Rijeke Marko Filipović uputio je čestitke, cvijeće i prigodni poklon – srebrnjak sv. Vida.

Tradicionalni novogodišnji posjet gradonačelnika i njegovih suradnika riječkom rodilištu nije održan zbog poštivanja epidemioloških mjera.

Prva beba u vukovarskoj bolnici rođena je u 1.15 sati. Rodila se s 2760 grama, duljine 48 centimetara. Ona je druga beba mame Sandre Đurić, a ime joj je Ana.

Sretne roditelje gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava darovao je prigodnim darom i poklon bonom u vrijednosti 1.500 kuna, koji su predani majci Sandri.

- Sretnim roditeljima upućujem najiskrenije čestitke i želim im puno zdravlja, ljubavi i sreće. Vjerujem da im je rođenje djeteta donijelo prekrasan početak 2022. godine, rekao je gradonačelnik te dodao kako Grad Vukovar tradicionalno daruje prvo dijete rođeno s prebivalištem na području Vukovara, ali i da svoj trud i rad kontinuirano usmjerava i ulaže u demografsku i pronatalitetnu politiku, pa je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donesena odluka kojom se povećava naknada za novorođenu djecu. 

Prva beba u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci rođena je noćas u tri sata i dvadeset minuta. Majka je dvadesetosmogodišnja Ivona Crljić, a beba se zove Lucija. Rođena je s 3.980 grama i 51 centimetrom dužine. 

Dječačić Ivano prva je beba rođena u Novoj godini u Slavonskom Brodu i prvo dijete u obitelji Šporčić. Sretne roditelje obradovala je i novčana potpora Grada i Brodsko posavske županije koja je darivala i roditelje svih beba koje su novu dočekale u brodskom rodilištu. U prošloj je godini ondje obavljeno 973 porođaja što je na razini prijašnjih godina.

- Ivano se rodio u pola četiri.Težak je tri kile i 330 grama. Dugačak je pedeset centimetara. Nisam se ni nadala da ću roditi na Novu godinu. Termin mi je 20. siječnja. Baš sam šokirana. Požurio je dvadeset dana. Presretna sam, kazala je majka Josipa Šporčić.

- Protekao porođaj je u potpunom redu. Majka je zadovoljna pretpostavljam da je i mali pacijent isto. Odnosno naš novi žitelj u Slavoniji zadovoljan također, poručio je voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju, Opće bonice Slavonski Brod Tomislav Vlajnić, dr. med. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!