U Ivanju na Cresu nakon 64 godine rođeno prvo dijete

17.11.2021.

07:01

Autor: Odri Ribarović/Dnevnik/IMS/HRT

Aluna oživjela Ivanje

Aluna oživjela Ivanje

Foto: Dnevnik / HRT

Na otoku Cresu u seocu Ivanju, dva kućanstva nalaze se u području zaštićene šume Tramuntana. U jednom živi dvoje starosjedilaca, a u drugom mlada obitelj s tek rođenom djevojčicom koja je u Ivanju prvo dijete rođeno nakon čak 64 godine.

Nadomak Belog nad kojim lete bjeloglavi supovi, skretanje je za Ivanje. A potom je 8 km bijele ceste i više od pola sata vožnje do šumske oaze u kojoj su Elena i Tomislav Brožić svili obiteljsko gnijezdo s kćerkicom Alunom. Ime joj znači - izvor života, pa ne čudi što će odrasti kao šumska vila.

Elena Brožić, stanovnica Ivanja, kazala je da je za grad bila vezana isključivo zbog posla. Priznaje da se nikako nije mogla odvojiti od posla dok nije stigla Aluna.

- Kad smo pričali o djetetu rekli smo da bi htjeli odgajati ga ovdje, da bude okruženo prirodom, životinjama, ovčicama, kozama. To smo htjeli priuštiti Aluni, kazali su njezini roditelji Elena i Tomislav.

Tomislav radi u oporavilištu za bjeloglave supove, a Elena je učiteljica, nada se, uskoro u Cresu. I premda im do pedijatra u Rijeci treba četiri sata, a daleko su i trgovina, i vrtić i škola, kažu da uživaju u cjelogodišnjem odmoru.

- Sretni smo. Skupa smo. Imamo bebicu kojoj se možemo posvetiti, kako smo i htjeli. Živimo na mjestu gdje smo htjeli živjeti. U miru i tišini, opisali su Alunini roditelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!