Prvo masovno cijepljenje studenata, odaziv izvrstan

22.05.2021.

15:43

Autor: Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Cijepljenje studenata u Splitu

Cijepljenje studenata u Splitu

Foto: HRT / HTV

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 35 novooboljelih. Smanjio se i broj hospitaliziranih. Povoljnijoj epidemiološkoj situaciji zasigurno pridonosi i bolja procijepljenost. Danas je u Spaladium Areni organizirano prvo masovno cijepljenje studenata.

Nije Milan ni trepnuo, već je cijepljenje završilo. Peta je godina Ekonomskog fakulteta. Cijepiti se ili ne, ni trenutka nije dvojio. Cijepi se, kaže, jer očekuje dobru sezonu, a zna da će mu posao o tome ovisiti. Izlaske i koncerte jedva čeka, kaže. Cijepila se i Ivona, studentica Ekonomskog fakulteta, i Magdalena Garula, studentica iz Poljske. Kaže, želi biti zdrava i više putovati.

Na Splitskom sveučilištu je 20 tisuća studenata. Od početka pandemije uspješno se nose sa zarazom, imaju i COVID ambulantu, djelatnici su mahom već cijepljeni.

- Mi smo prvi u Hrvatskoj koji danas cijepe studente. Odlučili smo se zato jer je to populacija koja se puno kreće, fluktuira. Danas će se cijepiti njih oko 3 tisuće, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

Do sada je u županiji prvom dozom cijepljeno oko 31 posto odraslog stanovništva, 9,5 posto drugom. Do polovine lipnja moglo bi se cijepiti pedeset posto ljudi, ako odaziv bude dobar. Odaziv mladih iznad svih je očekivanja, kaže doktorica Karin i najavljuje nastavak cijepljenja studenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!