10:49 / 19.11.2020.

Autor: Hina

Ptičja gripa potvrđena u Koprivničko-križevačkoj županiji

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na farmi tovnih purana na utvrđena je influenca ptica, podtipa H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.
Na farmi purana u Delovima, mjestu u općini Novigradu Podravskom, pojavila se ptičja gripa, a kako se neslužbeno doznaje u četvrtak je počela eutanazija purana.

➡️ Vučković: Sve činimo da spriječimo širenje ptičje gripe
➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije
➡️ Plenković najavio paket novih mjera
➡️ Sve o koronavirusu 

Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja tvrtka Vindon iz Slavonskog Broda, čiji je osnivač varaždinska Vindija. Lokalni novinari su detalje pokušali doznati u Vindiji, no na telefonske pozive nitko se nije javljao. Neslužbeno se doznaje da je tijekom dana na farmi eutanizirano nekoliko tisuća purana, koji su kamionima Agroproteinke iz Sesveta odvezeni na neškodljivo uništavanje u tu tvrtku.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije te da su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je to ministarstvo, napominjući da su u tijeku laboratorijske pretrage koje će utvrditi kojoj skupini patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni). Pronađeni virus pripada podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi. Kako je priopćeno, čim se pojavila sumnja, poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i kontakti sa zaraženom farmom. Farmu je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor i trenutačno se provode radnje kako bi se utvrdile činjenice važne za određivanje daljnjih mjera na farmi i na ostalom području Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Službenih podataka ni informacija još nema ni načelnik Novigrada Podravskog Zdravko Brljek, koji u telefonskom razgovoru rekao da je za sve doznao iz medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!