Policija: Obitelj je bila pod nadzorom, posljednjih godinu dana nije bilo informacija o nasilju

05.01.2023.

Zadnja izmjena 14:06

Autor: HRT

PU zagrebačka: Pollicija na mjesto događaja stigla za devet minuta

PU zagrebačka: Pollicija na mjesto događaja stigla za devet minuta

Foto: HTV / HRT

Policijska uprava zagrebačka je na konferenciji za novinare o tragediji u zagrebačkim Kozari putovima ponovno iznijela kronologiju tragičnog slučaja obiteljskog nasilja u kojem je život izgubila jednoipolgodišnja djevojčica, a njezina je majka teško ranjena i liječnici se bore za njezin život.  

- Sve je upućivalo na obiteljsko nasilje i u takvim situacijama vrlo žurno postupamo. Već na našem putu prema mjestu događaja slijedio je još jedan poziv, a treći poziv je uslijedio kad smo već bili na mjestu događaja. Od prvog poziva do našeg dolaska na mjesto događaja prošlo je devet minuta, rekla je novinarima glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti.

Opisala je i da su nakon toga intervenirali na autocesti A3 jer su dobili obavijest o prometnoj nesreći, koja je na kraju završila smrtnim stradavanjem počinitelja strašnog zločina u Kozari putovima koji se bacio pod kamion.

- On je u tom bijegu u dvije situacije uzrokovao prometne nesreće s materijalnom štetom... Udara u zaštitnu ogradu, izlazi iz vozila i pješice se upućuje preko autoceste, prelazi na drugu stranu i s namjerom se baca pod vozilo, rekla je Goatti.

Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji PU zagrebačke potvrdila je da je ta obitelj bila pod nadzorom.

-  Postupali smo u tri navrata. Jednom je to bio prekršaj te u dva navrata zbog kaznenog djela prijetnja i povreda prava djeteta. Svojevremeno je imao određene mjere zabrane prilaska, međutim sve mjere su prestale u ožujku 2021. Počinitelj nije živio s njima, nego je povremeno dolazio. Jedno od djece je njegovo te je imao sudsku odluku prema kojoj je imao pravo posjeta. Svaki put kada je to zatraženo, policija je postupala. Unutar godinu i pol dana nije bilo ikakve prijava radi obiteljskoga nasilja i nije bilo potrebe za postupanje policije, izjavila je Grubišić Požar.

Rekla je da posljednjih godinu godinu dana nisu imali informaciju da su narušeni odnosi ili da je bilo nasilja u obitelji.

- Zadnji put smo postupali u ožujku 2021., tad je istekla mjera opreza. Na razgovoru s osobama nisu utvrđeni elementi prekršaja ni kaznenog djela.

Počinitelj nije živio s bivšom partnericom i njezinom djecom od kojih je jedno njegovo, a on je dolazio kontaktirati s djetetom.

- Nije bilo razloga da se majci oduzmu djeca, rekla je.

Dodala je da je počinitelj prijavljivan za druga kaznena djela zbog kojih je bio i u zatvoru.

- Već do kraja dana mogla bi biti gotova obdukcija koja će utvrditi je li počinitelj bio pod utjecajem opijata, kada je udarcima sjekirom usmrtio dijete i bivšoj supruzi nanio teške ozljede glave, dodala je Grubišić Požar.

- Policija ne određuje koje će se zaštitne mjere provoditi spram osobe osumnjičene za obiteljsko nasilje niti odlučuje o ukidanju istih mjera, već je to zadatak suda i nadležnog državnog odvjetništva, poručuju iz zagrebačke policije.

Predstojnica Centra za socijalnu skrb na Peščenici Vesna Drobac rekla je da počinitelj nije živio s bivšom suprugom i njezino troje djece.

- Počinitelj je biološki otac jednog od troje djece, stoga je povremeno dolazio kontaktirati s njim, imao je sudsku odluku po kojoj je imao uređene odnose sa svojim djetetom, rekla je Drobac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!