Muškarac sjekirom ubio dijete, ranio bivšu suprugu i počinio samoubojstvo

05.01.2023.

Zadnja izmjena 19:47

Autor: HRT

Stravičan zločin u Zagrebu

Stravičan zločin u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

U Kozari putevima u Zagrebu muškarac je jučer oko 20.30 sjekirom napao ženu i djevojčicu od samo godinu i pol. Obje su završile u bolnici, a malena je, unatoč naporima liječnika, nažalost preminula. Nije bila njegovo biološko dijete.

U srijedu u 20.26 te u idućih 12 minuta zagrebačka je policija zaprimila više poziva koji su upućivali na nasilje u obitelji na području naselja Peščenica.

Prvi je poziv uputila sama žrtva, 42-godišnja žena. Prijavila je zlostavljanje od strane najvjerojatnije alkoholiziranog bivšeg supruga. Slijedila su još dva poziva, jedan o svađi na cesti, a zatim i ozljeđivanju osoba sjekirom.

Odmah po prvom pozivu, na mjesto događaja upućeni su policijski službenici koji su dolaskom na mjesto događaja utvrdili da je 43-godišnjak sjekirom zadao udarce u područje glave djetetu i majki djeteta. Žrtve su pronađene u teškom stanju. Policijski službenici na mjestu događaja pružili su im prvu pomoć, a po dolasku hitne pomoći prevezene su u bolnice na području Grada Zagreba, priopćio je PUZ.

Počinitelj se udaljio s mjesta događaja te pobjegao u nepoznatom smjeru osobnim automobilom, u tom trenutku nepoznatih registarskih oznaka.

Naknadno je, dodaju iz policije, zaprimljena informacija o smrtnom stradavanju muškarca u prometnoj nesreći na AC A3. Na mjestu smrtnog stradavanja muškarca proveden je očevid od strane dežurne zamjenice ŽDO-a u Zagrebu i ekipe za očevide PU zagrebačke te je utvrđeno da se radi o samoubojstvu.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, ističu iz PUZ-a, zaprimljena je informacija da je dijete od zadobivenih ozljeda preminulo.

U KB-u Dubrava bore se za život žene čiju je kćer ubio bivši partner

Četrdesetjednogodišnja žena iz Zagreba, koju je sinoć teško ozlijedio bivši partner, operirana je u KB-u Dubrava, u stanju je inducirane kome i još uvijek se bori za život, doznaje se u četvrtak u toj bolnici. Napad sjekirom nije preživjela njezina jednoipolgodišnja kći.

Bolesnica s teškim ozljedama mozga primljena je u bolnicu sinoć oko 21 sat, hitno je operirana, dobro je podnijela zahvat i sada je u stanju induicirane kome na jedinici intenzivnog liječenja, izjavio je pročelnik Zavoda za neurokirurgiju Tonko Marinović.

Operativni zahvat trajao je satima i završen je iza ponoći.

- Riječ je o teškim, po život opasnim ozljedama, kod kojih je prerano reći kakav će biti ishod i kakve će biti posljedice same ozljede, kaže neurokirurg Marinović.

Pacijentica trenutno nije pri svijesti i sedirana je u induciranu komu kako bi se mozak oporavio od tako teške ozljede.

Na intenzivnoj njezi prate se sve organske funkcije, a periodično će se snimati mozak kako bi se vidjelo kako se sanira ozljeda te će se po potrebi ponovno kirurški intervenirati, rekao je predstojnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava.


Obitelj bila u tretmanu nadležnog centra za socijalnu skrb

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić kazala je na konferenciji za medije da je riječ o obitelj s troje malodobne djece koja je bila u tretmanu nadležnog centra za socijalnu skrb.

- Odmah smo, po saznanju o ovom stravičnom zločinu otvorili izvanredni upravni nadzor i o svim relavantnim informacijama nakon okončanja nadzora obavijestit ćemo javnost, kazala je Mađerić.

Upitana za eventualne propuste Centra, rekla je da ništa ne može odgovoriti prije nego što završi nadzor, no za sada se zna da je bilo niz postupanja prema toj obitelji.

- Postupalo se iz obiteljsko-pravne zaštite, vezano uz Zakon o socijalnoj skrbi i vezano za novčane naknade. Ako se utvrde propusti, javnost će biti odmah obaviještena, kaže Mađerić.

HKSR o tragediji: Sustavna rješenja, a ne individualni lov na "krivce"

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u povodu tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na ''krivce'' i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno.

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

- Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca, stoji u priopćenju.

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!