10:38 / 28.02.2021.

Autor: HRT/B.V.M.

Puhovski: Pitanje je kako se nakon Bandića popravlja demokracija

Žarko Puhovski

Žarko Puhovski

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Nižu se reakcije nakon vijesti o smrti zagrebačkog gradonačelnika, koji je preminuo noćas u 66. godini nakon srčanog zastoja u bolnici Sv. Duh. Milan Bandić je pokazao kakav je Zagreb. Dobivao je izbore i to ne na prevaru, imao je većinu i to pokazuje realnost Zagreba. On je učinio puno stvari u svom mandatu, ali na način na koji velik broj ljudi smatra neprihvatljivim. Ostaju njegovi tragovi koje se ne mogu izgubiti tako brzo i pitanje sad glasi kako se nakon Bandića popravlja demokracija, komentirao je za portal HRT-a politički analitičar Žarko Puhovski.

- Ideja da demokraciju smatrate ugroženom, kada su rezultati mimo očekivanja - je po sebi nedemokratska. Naravno da je kod Bandića bilo populizma, ali nije bio prvi s kojim je to počelo niti s njim to prestaje. Naravno da su bile godine i godine sumnje na korupciju, ali korupcija nije s njim počela niti će s njim prestati, iako je lako moguće da će u DORH-u doći do otpuštanja, kaže Žarko Puhovski

Ideologije ga nisu zanimale

Ostaje čovjek koji je mimo ideologija polarizirao političku scenu prije svega zato što ga ideologije nisu zanimale, dodaje.

- On je bio čovjek koji je doista mogao jedno popodne biti na sprovodu partizanskog borca, a drugi dan posjetiti udovu uglednog funkcionara NDH i to je činjenica za mnoge ugledne gradonačelnike u Europi, da ih se smatra ideološki neobilježene. Bez toga nema populizma koji je Bandiću i omogućio tolike uspjehe.

Predizborna kampanja

Poremetio je bitno prijeizbornu kampanju koja je u cjelini bila orijentirana na protubandićevsko pozicioniranje i na takmičenje tko je više protiv Bandića, ističe. 

- Istovremeno, ona će razotkriti farizejštinu vodećih stranaka HDZ-a i SDP-a, koje su istaknule dvojicu slabih kandidata uvjerenih da se za Zagreb ni ne isplati politički boriti i sad više ne mogu natrag. Tomislav Tomašević još ima vremena da se okrene prema pozitivnom programu, ali njegov problem je u nedostatku organizacijske strukture. Konačno čini mi se nerealnim očekivati da bi kako sada ispitivanja javnog mnijenja pokazuju - u drugi krug mogla doći dva kandidata ljevice ("ili ljevice") jer to ne odgovara stanju u zagrebačkom biračkom tijelu, navodi Puhovski. 

Doživotni gradonačelnik

Bandić je kaže, medicinski Tuđmanovac, jer je kao i Tuđman odlučio da će ostati na funkciji. 

- Bandiću nisu trebale ustavne manipulacije, jer su za Tuđmana napravili ustavni amandman, ali i jedan i drugi su preko granice fizičke izdržljivosti naprezali tijelo da bi ostali na funkciji. 

Političko naslijeđe

Pitanje nije je li Bandić nešto učinio kao gradonačelnik jer je bilo nemoguće ništa ne učiniti u toliko godina. Pitanje je koje se sad ne može objektivno rasplesti, a to je kolika je bila cijena toga što je učinio: neposredno,financijski i posredno, u ruiniranju institucija, zaključuje Puhovski. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!