11:09 / 28.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Bandić bio opterećen mnogim aferama od kojih su tek dvije dobile sudski epilog

Milan Bandić, arhivske snimke

Milan Bandić, arhivske snimke

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je opterećen mnogim aferama, od kojih su dvije dobile sudski epilog, iako je protiv njega bilo podneseno više od 250 kaznenih prijava.


Afera Agram

Bandić je u listopadu 2014., zajedno s nekolicinom najbližih suradnika, uhićen zbog sumnji za niz kaznenih djela na štetu grada kojemu je bio na čelu - od nezakonitog pogodovanja i zapošljavanja, zbrinjavanja otpada, korištenja službenih automobila u privatne svrhe do krivotvorenja isprava u slučaju koji je poslije postao poznat kao afera Agram.

Nakon jednomjesečnog pritvora, pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nije smio dolaziti na posao, potpisivati akte ni komunicirati s gradskim djelatnicima. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

Visoki upravni sud ukinuo je u veljači odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj Milan Bandić nije časno i neovisno obnašao dužnost jer je od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri dobio 15 milijuna kuna kao jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora, ali i primao donacije građana i nakon predsjedničkih izbora 2009.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada u aferi Agram Županijski sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene potkraj listopada 2019. godine.

Suđenje u aferi Agram je u tijeku, a na posljednjoj javnoj raspravi održanoj u srijedu svjedočila je vještakinja za zbrinjavanje otpada koja je istaknula da su uvjeti navedeni u nejavnom pozivu prilagođavani mogućnostima i dozvolama koje su imale tvrtke iz CIOS grupe, Bandićeva suoptuženika Petra Pripuza.


Afera Štandovi

Bandiću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo i u aferi Štandovi u kojoj ga se teretilo za pogodovanje udruzi ''U ime obitelji''. U tom postupku je u listopadu 2018., zajedno sa suoptuženicima pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac, nepravomoćno oslobođen optužbi, no ta presuda nije postala pravomoćna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama.


Bandić se na sudovima pojavljivao i kao svjedok u nekoliko sudskih postupaka protiv njegovih najbližih suradnika u aferama Bundekfest, Čistoća, Krašograd, GUP, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Suhi led, Struja, Vrtići, Cibona te u vezi s izvlačenjem novca iz zagrebačkog Adventa.


Adventske kućice

O dodjeli adventskih kućica i kako je za odabrane Advent postao Eldorado, rudnik zlata u središtu Zagreba, pogledajte izvještaj iz emisije Labirint.

Afera Krašograd

U aferi "Krašograd" optuženi su bivša gradska pročelnica Ninoslava Zeković, njezin zamjenik Boro Kisjelica, sudski vještak Mirko Kožulj, odvjetnici Pero Lozica i Davor Galetović te Ante Barada. Grad je oštećen za gotovo 152 milijuna kuna. Gradski su službenici 2007. navodno pogodovali vlasnicima četiriju tvrtki pri zamjeni njihovih precijenjenih zemljišta za podcijenjene gradske nekretnine.

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivše zagrebačke pročelnice Ninoslave Zeković i ostalih osumnjičenih za višemilijunske nezakonitosti pri zamjeni zemljišta za gradske nekretnine u siječnju 2020.

Afera Nadstrešnice

Davor Jelavić, Vesna Lubin i ostali optuženi su da su pri izgradnji nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima oštetili Grad za višemilijunski iznos.

Afera Čistoća

Godine 2014. zagrebačka je Čistoća trebala tridesetak različitih kamiona za otpad. No i prije javnog natječaja znalo se da taj posao mora dobiti tvrtka Gradatin Tomislava Jukića. Trojica optuženih Miljenko Benko, Tomislav Jukić i Ivan Markus terete se za namještanje natječaja za nabavu vozila i opreme vrijednih oko 74 milijuna kuna.

Afera Bundekfest

U aferi Bundekfest Uskok tereti Ratimira Jurekovića, Josipa Nalisa, Josipa Katića, Zdenka Antunovića i Tedija Lušetića za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja jer su omogućili da neke tvrtke mimo javnog natječaja dobiju organizaciju manifestacija. Milan Bandić tada je govorio  kako isključivo on donosi odluke koja će se manifestacija održati u gradu, ali i da je on - estet koji se bavi vizijama, a ne detaljima. 

Afera GUP

Šestero bivših suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bilo je na sudu u aferi GUP zbog malverzacija sa zagrebačkim urbanističkim planovima iz 2007. godine.

Afera Pročistač

Uskok je podignuo optužnicu u aferi Pročistač i to protiv bivšeg direktora Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavića te suoptuženih Hannesa Schweitzera, Darka Turopoljca i Damira Vuljanka da su počinili niz nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

U većini tih afera sudilo se zbog navodnih nezakonitosti s gradskim novcem ili nekretninama, a suđenja su još uvijek u tijeku ili se očekuje pravomoćna odluka Vrhovnog suda.

Potres u ožujku

Dana 22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute Zagreb i šire zagrebačko područje probudio je snažan potres. Tada mjesec dana nakon njega, danas godinu poslije, neki građani su i dalje u neizvjesnosti. U međuvremenu je donesen zakon o obnovi, no mnogi mu zamjeraju što obnova nije počela. Podsjećamo kako je izgledalo prvih mjesec dana krize, kada su građani slušali prepirke, gafove i nesuvisle izjave:

Građani Zagreba i dalje se suočavaju s otpadanjem žbuke, cigli, crijepova i na ulicama u središtu grada mnogi se ne osjećaju sigurno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!