Pula: U nedjelju referendum za Lungomare

27.09.2022.

Zadnja izmjena 16:57

Autor: Diana Roko/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./M.M./HRT

U nedjelju referendum za Lungomare

U nedjelju referendum za Lungomare

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Puli će se 9. listopada održati referendum za Lungomare. Predstavnici pulske Inicijative građana traže da se o njihovoj obali - njezinoj prenamijeni i gradnji hotela odlučuje javno, a ne iza zatvorenih vrata. S tim su zahtjevom došli i u Sabor na okrugli stol Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Pitaj me za Lungomare!- poručuju.

Pulski Lungomare - Imaju li građani pravo odlučivati o svojem gradu? Tema je okruglog stola na kojem se željelo upozoriti da se ovakve situacije, u kojima se sportsko-rekreacijske zone pretvaraju u građevinsko-turističke, događaju diljem naše obale.

Građani Pule okupili su se oko inicijative, kaže Ivana Nataša Turković, jer su shvatili da će izgubiti jedini slobodan prostor u gradu za rekreaciju i kupanje.  

- Uspjeli smo prikupiti gotovo 12 tisuća potpisa, od toga važećih 10.918. To je veliki iskorak, pokazao je da Pula, ne samo oni koji se protive gradnji i prenamjeni zemljišta nego i oni koji misle da se tamo možda i treba graditi, ali su svi zajedno smatrali da se građane treba pitati, rekla je Ivana Nataša Turković, Inicijativa Referendum za Lungomare.

Zbog slučaja Lungomare na proljeće je puknula suradnja gradonačelnika Filipa Zoričića i SDP-a s jedne te Možemo s druge strane.

Bivša predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić kaže da su tek nakon 30 godina shvatili da je područje privatizirano te da je projekt iz godine u godinu samo bujao.

- Pula gori, ali se to na nacionalnoj razini ne vidi. Kad je ovo ljeto buknuo požar, bili smo na naslovnicama i u dnevnicima, a referendum je za građane Pule životno važan jer se radi o području koje ima daleko veću važnost od jednog kilometra obale. Mi smo vezani životima i sjećanjima za to područje, rekla je Dušica Radojčić, Možemo.

S bujanjem projekta i istim problemima u organizaciji susretali su se i organizatori dubrovačkog referenduma o Srđu održanog 2013. Iako referendum nije uspio, projekt na Srđu je zaustavljen.

- Prijeti se odštetom, u Dubrovniku se išlo dalje u tužbe, arbitražne na Međunarodnom sudu, otvoreno se tvrdilo da je naše pitanje nezakonito da bi se obeshrabrilo građane da daju potpise, rekao je Đuro Capor, Srđ je Grad.

Što građanima preostaje, kada su svi nivoi vlasti upregnuti u investitorsku mašineriju, građanima preostaje da se organiziraju i da izlaze na lokalne referendume i obrane javna dobra.

Puljani imaju priliku izreći svoj stav o projektu Lungomare u nedjelju 9. listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!