14:42 / 02.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Puljak i Orešković pripremile "odluke o razrješenju" tri ministra

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pripremile su ostavke ministara Ćorića, Butkovića i Aladrovića kako bi, rekle su, premijeru pomogle da sačuva obraz.
Saborske zastupnice SIP-a Dalija Orešković i stranke Pametno Marijana Puljak u petak su pripremile "odluke o razrješenju" ministara Tomislava Ćorića, Olega Butkovića i Josipa Aladrovića kako bi, rekle su, premijeru Andreju Plenkoviću pomogle da sačuva obraz.

-
Započeli smo tjedan pozivom ministru Olegu Butkoviću da podnese ostavku, računajući da je on u ovoj Vladi ipak ima kakav-takav osjećaj za političku odgovornost, a to smo temeljili na njegovim prethodnim izjavama kada su se otkrivale afere visokopozicioniranih HDZ-ovih dužnosnika, pojasnila je Dalija Orešković novinarima u Saboru motive za taj potez.

Potom smo ispred "kluba" u Slovenskoj 9 ukazale na činjenicu da institucije države ne funkcioniraju i da se predsjednik države naprosto našao "s krive strane vrata". Nakon toga smo pozvali ministre umočene ili upletene ili pretjerano bliske s aferom na podnošenje ostavki. Ostavke se nisu dogodile, a pristiglo je poprilično poražavajuće izvješće Europske komisije za stanje vladavine prava u Hrvatskoj, dodala je.

Želimo pomoći Andreju Plenkoviću da koliko-toliko sačuva obraz, s obzirom na to da je za ovakvo stanje i on odgovoran, poručila je Orešković.

Zato smo, nastavila je Marijana Puljak, u ime premijera Plenkovića pripremile odluku o razrješenju tri ministra povezanih s aferom. "Tu je dovoljno samo staviti pečat i potpis premijera i odluka može biti implementirana", rekla je.

- Obzirom da je premijer govorio da mu je neugodno i ne osjeća se dobro zato što su ministri upleteni u aferu, a kako oni sami nisu preuzeli političku odgovornost, pozivamo ga da je preuzme on, kaže Puljak.

Upitane što je s odgovornošću predsjednika Republike Zorana Milanovića, Orešković je odgovorila da su sve o tome rekle prije nekoliko dana ispred Slovenske 9. Ako se saznaju neke nove okolnosti, očitovat ćemo se o tome, ali u ovome trenutku usmjerene smo na Plenkovićevu odgovornost, dodala je.

Komentirajući Milanovićevu izjavu u kojoj ju je napao zbog nazivanja posjetitelja "kluba" "prostitutkama i kriminalcima", Orešković je rekla da su, kada je krenula afera, svi mediji pisali da je Dragan Kovačević za svoje prijatelje organizirao zabave na koje su bile pozivane i eskort-dame.
"Citirala sam medijske naslove, a ako oni koji su uhićeni nisu ti koje bismo trebali smatrati kriminalcima, doista ne znam koga bismo trebali", rekla je Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!