Pupovac: Govor mržnje je sistemski problem u društvu

19.01.2023.

13:56

Autor: HRT/V.G./Hina

Milorad Pupovac i Boris Milošević

Milorad Pupovac i Boris Milošević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević u četvrtak su nedavni istup Majde Burić o "rusoljubnom i srboljubnom srcu" Katarine Peović ocijenili sramotnim, neprihvatljivim i protuustavnim te upozorili da govor mržnje predstavlja sistemski problem u društvu.

Izjava Majde Burić je nedopustiva, suprotna Ustavu, zakonima ove zemlje, ali i Etičkom kodeksu koji smo nedavno usvojili u Saboru, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare.

Nadam se da će ubuduće ovakve stvari biti razrješavane unutar Sabora u skladu s Kodeksom i da će svaka stranka, kao što je to u ovom slučaju predsjednik HDZ-a, napraviti ono što je nužno, a to je da kad se osjeti potreba za isprikom, da se ona i napravi, bez obzira da li je riječ o etničkom, rodnom ili političkom motivu, dodao je.

Lakoća, dodao je, kojom se u Saboru ili izvan njega iskazivanje političkih razlika pretvara u govor mržnje i progona je zabrinjavajuća.

Kazao je da kolegicu Burić nije doživljavao kao nekoga tko bi bio u stanju u polemici posegnuti za tom vrstom jezika i rječnika.

Ali, dodao je, očito da postoji neka razina u kojoj ljudi naprosto nisu više svoji gospodari.

Smatra da se taj primjer neće ponoviti jer je došla i unutrašnja osuda i isprika kolegice Burić i predsjednika HDZ-a i Vlade.

No, napominje, zastupnik Ante Prkačin opetovano i bez ikakvog upozorenja sa saborske govornice širi mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i demonizira je, a nedavno je izjavio i da su Srbi 'svedeni na podnošljivu mjeru nakon popisa stanovništva' pa pjeva pjesme u slavu ustaških zločinaca.

To je nešto što predstavlja ozbiljan i sistemski problem u našem društvu, upozorio je Pupovac.

U našem društvu ni 'za dom spremni' ni 'ubij, ubij Srbina' ne bi smjeli imati pravo javnosti, a ako se pojave, morale bi biti sankcionirane, što je u skladu s Ustavom i zakonom, istaknuo je.

Antisrpski sentiment


Upitan kako se nakon tog ispada osjeća u koaliciji s HDZ-om, Pupovac je poručio kako osjeća kao čovjek koji treba postupati u skladu sa svojim uvjerenjima, političkim programom svoje stranke, neovisno o razlikama koje mogu postojati između njih i onih s kojima surađuje.

Bilo je razdoblja kada mi je bilo neugodnije. Ne znam koji je to premijer ili predsjednik HDZ-a tako promptno reagirao na tu vrstu izjave, kazao je.

Pupovac je pozdravio susret Plenković - Vučić do kojeg je, kaže, došlo nakon duže odsutnosti bilo kakvog dijaloga.

Vjeruje da se neće stati na tom razgovoru i da će veoma brzo slijediti i drugi susreti, što će biti sljedeći korak koji će pridonijeti stvaranju atmosfere i pretpostavki za politički dijalog između dvije zemlje o otvorenim pitanjima.

Predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević također je iznenađen istupom Burićeve jer, kaže, nije kotirala kao osoba koja barata tom vrstom šovinističkog jezika.

- Bio je to sramotan govor, posebno činjenica da su Srbi kroz gradaciju potvrđeni kao uvreda i to, nažalost, nije problem samo zastupnice Burić nego je svima postalo prihvatljivo i samorazumljivo da srpstvo podrazumijeva uvredu, rekao je Milošević.

U našem društvu u podsvijest se uvukao antisrpski sentiment koji već dugo vremena traje i već 30-ak godina Srbe se označava isključivo kao sumnjiva lica, pobunjenike, agresore, a to se podvuče čak i onima koji smatraju da nisu nacionalisti, da su liberali, lijevo orijentirani i onda je to jako teško ispraviti, istaknuo je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!