14:24 / 02.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

Pušteni Bašić i Stipić, položili jamčevinu i obećali da neće bježati

Ilustracija, arhiva

Ilustracija, arhiva

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić iz afere ''Vjetroelektrane'' pušteni su na slobodu nakon što su položili jamčevinu i obećali izvanraspravnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda da se javljati sudu i da neće bježati, potvrdio je za Hinu glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Nakon sudskog ročišta i uknjižbe te prihvaćene jamčevine na Općinskom sudu u Šibeniku, Bašić i Stipić se razdužuju u istražnom zatvoru u Remetincu i izlaze na slobodu, pojasnio je Devčić proceduru. Jučer su vraćeni u pritvor nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo žalbu Uskoka na odluku suca istrage tog suda o potvrđivanju njihove jamčevine. 

Riječ je o dvojici osumnjičenika koji su bili u bijegu u BiH od pokretanja istrage u kojoj im je određen i istražni zatvor, a sredinom veljače su se pojavili u istražnom zatvoru u Remetincu i još uvijek nije poznato na koji su način ušli u Hrvatsku unatoč raspisanim tjeralicama.

Na ispitivanju pred Uskokovim istražiteljima negirali su sumnje da su u aferi ''Vjetroelektrane'' bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić do puštanja su bili jedini preostali pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju. Josipa Rimac iz Remetinca je puštena krajem rujna prošle godine. Prije nje na slobodu su izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit. Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tome Medveda, te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!