Intervju iz 2018.: Što je Putin govorio o primjeni nuklearnog oružja

09:30 / 05.03.2022.

Autor: HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Andrey Gorshkov / Reuters

Novinar Vladimir Solovjov razgovarao je 2018. s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U specijalnoj emisiji HTV-a "Rat u Ukrajini" koju možete pratiti svaki dan na Četvrtom programu, podsjetili smo na njegov odgovor na pitanje o nuklearnom oružju.

Solovjov je tada Putina pitao o težini odgovornosti, "kada o njegovoj odluci ovise sudbine milijuna ljudi, ako ne i cijelog čovječanstva, kada govorimo o nuklearnom gumbu, kada Rusija treba slati svoje momke u tuđinu bez garancije da će se vratiti živi…"

"Kako se donose takve odluke? Kako živjeti s tom odgovornošću?" - pitao ga je novinar.

Ovo je bio Putinov odgovor na to pitanje 2018. godine:

"Odgovornost je neizbježna. To je dio posla. Prije donošenja takvih odluka treba sve dobro izvagati. Što se tiče pitanja o nuklearnom gumbu, ono, blago rečeno nije korektno. Kao prvo, nismo mi to počeli. Napominjem da se prva atomska bomba nije pojavila kod nas, nego u SAD-u. Drugo, mi nismo nikada iskoristili nuklearno oružje. A SAD ga je iskoristio protiv Japana. Amerikanci su to učinili. Gdje je garancija da se to neće ponoviti? Što se tiče konkretno te teme, ona je strahovito važna i osjetljiva. Ali želim reći vama i svijetu… Naši planovi primjene nuklearnog oružja, nadam se da do toga neće doći, ali u teoriji - plan primjene tog oružja je u slučaju tzv. uzvratnog napada. To znači da odluka o primjeni nuklearnog oružja može biti donesena samo u slučaju kada je naš sustav dojave o raketnom napadu zabilježio lansiranje rakete i izračunao točnu putanju leta. I vrijeme udara bojevnih glava po teritoriju Ruske Federacije. Ako je netko donio odluku o uništenju Rusije… Imamo zakonsko pravo na odgovor. Da, to će biti globalna katastrofa za čovječanstvo. No, kao građanin Rusije i predsjednik ruske države moram zapitati: Što će nam svijet bez Rusije?".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!