Tadić: Nuklearnog rata neće biti, Putin to jako dobro zna

04.03.2022.

19:25

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Tonči Tadić

Tonči Tadić

Foto: Dnevnik / HRT

Nuklearnog rata neće biti, rekao je nuklearni fizičar Tonči Tadić iz Instituta "Ruđer Bošković" večeras u HTV-ovu središnjem Dnevniku, dodajući da bi, da Rusija lansira jednu raketu, slijedila čitava salva iz NATO-ovih članica.

Tadić je rekao da je zgrožen ruskim granatiranjem ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, kao i svi u Hrvatskoj koji se bave nuklearnom fizikom i nuklearnom energetikom.


- Pitam se koliko treba biti glup netko u ruskim vojnim vrhovima da naredi granatiranje nuklearke. Ja sam do sada vjerovao da ljudi u ruskom generalštabu misle, ali više nisam siguran, rekao je Tadić.


- Oni tvrde: "Nismo gađali reaktore". Bravo, ali to nema nikakve veze. Naime, ta nuklearka je novijeg tipa, njezini reaktori su takozvani VVER model koji je vrlo sličan onome što imamo u Krškom. Svi reaktori su zaštićeni betonskim containmentom i oni zapravo artiljerijom nisu ni mogli oštetiti reaktore, objasnio je.

Tadić je rekao da je, kad su se borbe približile nuklearnoj elektrani, počeo proces njezina gašenja. To je vrlo osjetljiva faza, nuklearka mora dobiti struju sa strane, dodao je.


- I ako u tom trenutku gađate uklopno postrojenje, vi zapravo onemogućavate hlađenje reaktora, što može voditi na njihovo pregrijavanje i eksploziju i Fukushima puta 6. Ono što je najblesavije u cijeloj toj priči je da sve simulacije pokazuju da bi oblak kontaminacije zahvatio okupirani dio Donbasa i južni dio Rusije. Koliki lumen moraš biti da narediš takvo što? Naštetili bi najviše sami sebi, rekao je Tadić.


Rekao je i da je odgovornost za tu nuklearku prema Ženevskoj konvenciji na okupatoru te da on mora osigurati njezin nesmetani rad.


- Što je najinteresantnije, svu štetu najviše će snositi Rusija, dodao je Tadić.


Ustvrdio je da je ruska taktika očito oduzimanje energetskih izvora Ukrajini te da se takvim potezima ne može dobiti rat u toj zemlji.


Na pitanje koliko je realna opasnost od aktiviranja nuklearnog oružja, Tadić je rekao da je ta prijetnja blef, ali s mnogo podmuklijom crtom.


- Ta priča koju je Putin lansirao o navodno nuklearnom ratu ima za svrhu to da mi u NATO članicama više mislimo o našoj mogućoj smrti u takvom nuklearnom ratu nego o ljudima koje je on pobio i žive spalio u Ukrajini. To je svrha te priče. Nuklearnog rata neće biti, on sam to jako dobro zna. Da lansira jednu raketu, slijedila bi čitava salva iz NATO-ovih članica. To svi znaju. Jedan vrlo jeftin i, rekao bih, vrlo jadan blef, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!