19:25 / 21.12.2018.

Autor: HRT

Radeljić proziva, reagirala SOA

Mate Radeljić (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Mate Radeljić (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Foto: - / PIXSELL

Tvrdi da mu je vijest početkom prosinca priopćio šef Kabineta ravnatelja SOA-e.
SOA je priopćenjem reagirala na pismo Mate Radeljića, koji se pismeno očitovao o svojoj smjeni. Razriješeni član Kabineta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović tvrdi da mu je vijest da će biti smijenjen početkom prosinca priopćio šef Kabineta ravnatelja SOA-e.

"Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: 'Služba u svakom pogledu štititi Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene'", tvrdi u pismu Radeljić, razriješeni član Kabineta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Nekoliko dana poslije i predsjednica mu je rekla da će napraviti rekonstrukciju Kabineta te da se on ne uklapa u njezine planove jer je smetnja u odnosima s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Radeljić tvrdi da je neosporno pravo predsjednice da mijenja savjetnike, ali da način na koji mu je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju je radio u predizbornoj kampanji i dosadašnjem dijelu mandata.

SOA: Sve po zakonu

Iz SOA-e ističu da svoje zadaće obavljaju u skladu s Ustavom, zakonima i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tvrde da o svim relevantnim saznanjima izvješćuju državni vrh.

"Pored zaštite ustavnog poretka jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati", ističu u priopćenju.

Ostojić: Opasnost za nacionalu sigurnost

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izjavio je da će zatražiti očitovanje SOA-e. - Ako je točno to što navodi Radeljić, onda su razmjeri skandala koji produciraju oni koji bi se trebali brinuti o nacionalnoj sigurnosti zapravo opasnost za nju, rekao je Ostojić.

O smjenama za HRT

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Mirjanu Hrgu savjetnicom za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom, a Sebastiana Rogača savjetnikom za vanjsku i europsku politiku.

Prvi intervju nakon smjene u svojem uredu predsjednica je dala za naš središnji Dnevnik. U njemu je, među ostalim, odgovorila na pitanje zašto je smijenila Matu Radeljića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!