15:06 / 02.10.2020.

Autor: T.V./Hina

"Radi se na epidemiološkom okviru za vjerske događaje"

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da se radi na epidemiološkom okviru za vjerske događaje na kojima se tradicionalno okuplja veći broj vjernika.
Potpredsjednik Vlade i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je u petak da nam zbog koronavirusa slijedi izazovno vrijeme i izvijestio kako se radi na epidemiološkom okviru za vjerske događaje na kojima se tradicionalno okuplja veći broj vjernika.

➡️ Pripreme za krizmu i pričest veliko žarište zaraze
➡️ Božinović: Nove mjere ne možemo isključiti
➡️ Koronavirus - iz minute u minutu

Komentirajući današnji porast broja novozaraženih koronavirusom Božinović je rekao da se u Stožeru nisu zanosili da je lagani pad broja zaraženih, koji traje nekoliko tjedana, izlazak iz ove situacije ili da smo na putu naglog ili duže vrijeme održivog pada broja zaraženih.

- Činjenica je da se ljudi sve više počinju skupljati u zatvorenim prostorima i to postaje rizik. Ne možemo predvidjeti precizno što će se događati, međutim, činjenica je da oko nas, u Europi i nekim zemljama, vrlo rapidno skače broj novozaraženih i Hrvatska nije otok, kazao je Božinović nakon sastanka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva.

Rekao je da bi voljeli da se takva situacija ne precrta i ovdje, no, dodao je, ne možemo to isključiti i pripremamo se.

- Svjesni smo da su pred nama vrlo izazovni mjeseci. Kao što smo prošli u prvoj fazi koja je obilježila proljeće, tako i u drugoj, moramo kroz sve to proći i prolaziti zajednički i solidarno, poručio je Božinović.

Preporuke za vjerske događaje bit će provedive u praksi

Članovi nacionalnog stožera održali su jučer sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, pa je Božinović rekao kako se radi i na epidemiološkom okviru koji uključuje vjerska događanja, pogotovo ona koja će okupiti i tradicionalno okupljaju veći broj vjernika - Svi sveti, advent i Božić.

- Mislim da tu imamo vrlo dobar dijalog s vrhom crkve i siguran sam da ćemo izaći s preporukama koje će biti provedive u praksi, dodao je.

Vezano za mjere ograničenja prelaska granice, rekao je da je to dio o kojem se razgovara i na razini EU. U ovom trenutku smo i dalje na poziciji produženja poznatih mjera koje se odnose na državljane zemalja članica  EU i na državljane trećih zemalja, dodao je.

Dok se ne postigne dogovor na razini EU koji bi bio proveden u svim državama članicama, do tada će, naglašava Božinović, svaka država donositi mjere koje smatra najprimjerenijima za svoju situaciju.

- Mislimo da su ove mjere u ovom trenutku primjerene za Hrvatsku, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!