16:41 / 18.08.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Radić o Škorinoj prozivci: Mislim da je to bilo ružno

Mario Radić

Mario Radić

Foto: HTV / HRT

Cijelo popodne traje sjednica Domovinskog odbora, a nakon toga na redu je i sjednica Predsjedništva Domovinskog pokreta. Sve prati HTV-ova novinarka Iva Magušić-Dumančić.

- Na sjednici Domovinskog odbora tri su točke dnevnog reda. Dosad je usvojen Poslovnik, pravilnik o članstvu, ali i dokumenti prijeko potrebni za održavanje unutarstranačkih izbora koji će se navjerojatnije održati u rujnu, istaknula je.

- Osim toga raspravljalo se i u situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji protiv Mate Šimundića. Bit će pokrenut stegovni postupak i to zbog nepoštivanja odluka predsjedništva. Dakle, on je suprotno njihovim odlukama na lokalnoj razini odlučio surađivati s HDZ-om i HGS-om. Na taj način formirati iz trećeg pokušaja Županijsku skupštinu i postati njezin predsjednik, rekla je.

- O ostavci Miroslava Škore nije se raspravljalo, barem su nam tako rekli, predsjedništvo je tu ostavku prihvatilo već ranije - o tome se nema što odlučivati. No tu je i dalje treća točka dnevnog reda pod nazivom razno, pod kojom se zasigurno raspravlja o svemu onome što se dogodilo u međuvremenu. U prilog tome ide i činjenica da ta točka i sada traje, već nešto duže od tri sata, naglasila je.

- Inače, sjednica Odbora počela je u 14 sati. Još uvijek nije završila. Tek tada će početi sjednica Predsjedništva DP-a, tako da bi se sve ovo moglo protegnuti do kasnih noćnih sati, a naravno među članovima stranke vlada zavjet šutnje. Ono što je zanimljivo je da izjave za medije nisu predviđene za danas već sutra, što nije uobičajena praksa, istaknula je.

 Oko 16 sati, u pauzi sjednice Domovinskog odbora, članovi su dali izjave. Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta odgovorio je na optužbe bivšeg predsjednika.

- Prošli smo prve tri točke. Prvo je bilo usvajanje poslovnika Domovinskog odbora, druga točka je bila usvajanje pravilnika o članstvu. Treća je bila situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje smo donijeli odluku da ćemo pokrenuti stegovni postupak protiv gospodina Mate Šimundića, zbog nepoštivanja odluka predsjedništva DP-a Splitsko-dalmatinske županije, rekao je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

- Na dnevnom redu je i ostavka predsjednika. Miroslav Škoro je dao ostavku, ponovio je to 27 puta. Predsjedništvo je tu ostavku prihvatilo. Domovinski odbor nema nikakvu ingerenciju nad tom ostavkom niti će biti točka o usvajanju ostavke kao takve. Ali ćemo napraviti raspravu o tome svemu, kazao je.

- Mi smo tek sad formalno usvojili dokumente da možemo ići unutarstranačke izbore i daljnje situacije. Razmišljamo da ti izbori budu što prije, mogao bi biti rujan, istaknuo je.

- Ja sam, kao i gospodin Škoro, posudio stranci novce osobno i nikad nisam uzeo ni jednu kunu kamate. Kad je bila situacija sada u 4., 5. mjesecu lokalnih izbora, stranka je ostala bez novaca. Tvrtka u mom vlasništvu je posudila milijun i pol kuna, kad tvrtka posudi novce onda ima zakonska minimalna kamata, koja u ovom trenutku iznosi 3,88 posto. Ne može biti 3,87 - to je onda krivično djelo. Mislim da je to bilo ružno. Mislim da on to zna i da to nije trebao tako, smatra Radić.

- Ja ne znam kakvo je povjerenje birača. Da nam ovo nije doprinijelo ugledu stranke - nije sigurno. Nećemo se lagati. I ova situacija - ja sam već par puta izjavio da je mene malo i sram ove cijele situacije koja je, ali Bože moj, rekao je.

- Gledam to ovako. Dvije i pol godine su pred nama do prvih nekih redovnih izbora. Mislim da se stranka ima dovoljno vremena pripremiti. To je u nogometnom žargonu kao da se sad Dinamo priprema za Ligu prvaka koja će biti za dvije i pol godine. Mislim da ima dovoljno vremena i da ćemo mi uspjeti sebe ekipirati i ići dalje, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!