09:37 / 16.08.2021.

Autor: Željko Valčić/Dnevnik/T.V./HRT

Mate Šimundić iz DP-a predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije

Treći pokušaj konstituiranja  Skupštine Splitsko-dalmatinske županije

Treći pokušaj konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Član Domovinskog pokreta (DP) Mate Šimundić izabran je u ponedjeljak za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Tako je u trećem pokušaju konstituirana ta županijska skupština i izbjegnuti su izvanredni izbori za nju.

Za Šimundića su glasovala 24 županijska vijećnika, među kojim su i vijećnici HDZ-a, dok je po deset vijećnika bilo protiv i suzdržano.

U prethodna dva pokušaja konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, održana u lipnju i srpnju, nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova potpore.

Zahvaljujući na izboru, Šimundić je kratko rekao kako je najvažnije da su izbjegnuti novi izbori za Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije.

Vijećnici Domovinskog pokreta poduprli HDZ

Za mnoge koji pozornije prate zbivanja na splitskoj političkoj sceni ovakav ishod nije iznenađenje. Osim, čini se, za predsjednika županijskog odbora Domovinskog pokreta Nikolu Grabovca. Mate Šimundić i Marko Žaja, s liste DP-a promijenili su stranu i HDZ-u osigurali većinu. Domovinski pokret s njihovom promjenom dresa nema nikakve veze, tvrdi Grabovac, koji je tijekom glasovanja bio suzdržan.

- DP ne sudjeluje u vlasti u Splitsko-dalmatinske županije i to je jasno, oni se trebaju izjasniti zašto se to dogodilo, rekao je Nikola Grabovac, županijski vijećnik, predsjednik ŽO DP-a.

Najavio je izbacivanje Šimundića iz stranke. Oporba je žestoko uzvratila. Tvrde, HDZ ne odustaje od poznate formule osiguravanja većine, ma gdje i kad god to trebalo. Umjesto promjena opet dogovori na štetu demokracije i javnosti.

- Pojedine državne institucije trebale bi se pozabaviti na koji način se formirala današnja većina, smatra Ante Pranić županijski vijećnik, koalicija ZA.

- Ovo je prijevara volje birača. Narod je glasao za promjenu, istaknuo je Miro Bulj, županijski vijećnik, Most NL.

Novoizabrani predsjednik izdržao je sve napade.

- Čestitam na vašem trgovačkom uspjehu, nadam se da ste postigli dobru cijenu, rekao je Ranko Ostojić, županijski vijećnik, SDP.

HDZ uzvraća: kandidata je predložio Odbor za izbor i imenovanja. Ima kvalitete koje jamče da će dobro obnašati dužnost. A izbjegnuti su i novi, skupi izbori.

- Mate ima kvalitete, profesor je hrvatskog jezika, dugo je u politici, bio je zastupnik u skupštini, naglasio je Ante Sanader županijski vijećnik, predsjednik ŽO HDZ-a.

Nestašne epizode iz kampanje, kada je neugodno i žestoko napadao župana Bobana, zaboravljene su. Kampanja je kampanja, a ovo je nešto posve drugo.

Mate Šimundić, koji je najavio rad za dobrobit građana, izbjegao je bliski susret s novinarima pa smo, zasad, ostali uskraćeni za njegovo viđenje cijele priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!