Horvat i Tomašević održali radni sastanak: "Kreće boj s vremenom"

15.06.2021.

07:24

Autor: B.A./HRT/Hina

Darko Horvat i Tomislav Tomašević

Darko Horvat i Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević jutros su održali radni sastanak na temu dinamike provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, vezano uz obnovu zgrada oštećenih potresom.

Radi se o petom sastanku nacionalne koordinacije vezano za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti.

Horvat je nakon sastanka rekao da je današnja koordinacija završila unutar sat vremena jer su više-manje sve nedoumice do sada razjašnjene.


- Kreće bitka ili boj s vremenom, svjesni činjenice da sam Fond solidarnosti moramo utrošiti unutar 18 mjeseci, a nakon toga šest mjeseci dati priliku neovisnom revizoru ili agenciji da kroz revizorsko izvješće opravda sav taj utrošeni novac, rekao je Horvat.

Dodao je kako za sada, uz vremenski okvir koji će uvijek biti prijetnja, ne vide nekih drugih većih problema, a da se Fond solidarnosti u prvoj financijskoj omotnici ne bi mogao adekvatno utrošiti na obnovu.


Tomašević je rekao da je na sastanak došao kako bi se upoznao sa sustavom i da se razriješe neke situacije vezano za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti od strane Grada Zagreba. Na sljedeće sastanke, dodao je, dolazit će njegovi suradnici.


- Ne možemo si dozvoliti da bilo koji euro, bilo koja kuna iz Fonda solidarnosti na kraju ne ostane iskorištena. U tom smislu imamo godinu dana, što je dosta malo razdoblje, vrlo izazovno, da se projekti prijave, da se odobre, da se raspišu javne nabave i da se krene s gradnjom, to jest rekonstrukcijom tih objekata, rekao je Tomašević. sredstava iz Fonda solidarnosti.

Galerija
Radni sastanak Darka Horvata i Tomislava Tomaševića, Foto: HTV/HRT
Tomislav Tomašević, Foto: HTV/HRTDarko Horvat i Tomislav Tomašević, Foto: HTV/HRT

Na novinarsko pitanje zašto današnjem sastanku nije nazočio čelnik Fonda za obnovu Damir Vanđelić Horvat je odgovorio kako on nije uključen u segment Fonda solidarnosti te da će biti na drugoj koordinaciji koja će se dogoditi vrlo brzo.


Horvat je ponovio kako će sredina lipnja biti početak konkretne obnove.


- Tri smo generirane odluke ugovorili i te se kuće u ovom trenutku uklanjaju. Zaključno s petkom bit će 18 novih odluka, očekujemo od kolege Vanđelića obradu još 30 privremenih odluka, rekao je Horvat.

Nova era suradnje

Tomašević je nakon prošlotjednog prvog sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima, među kojima je bio i Horvat, ustvrdio da nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove u Zagrebu, ali da očekuje novu eru suradnje grada i države. Poručio je da će grad Zagreb od sada biti maksimalno korektan partner da se stvari ubrzaju, posebice kod ispunjavanja zahtjeva za obnovu višestambenih zgrada.


U utorak idemo u operativnu suradnju kojom ćemo ubrzati ovaj proces, poručio je Horvat nakon tog sastanka.


Horvat i Tomašević sastanak su ocijenili konstruktivnim, a ministar je poručio je da je održao prijašnje obećanje da će se prvi bageri u Zagrebu vidjeti sredinom lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!