10:35 / 10.06.2021.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Tomašević nakon sastanka s Plenkovićem: Očekujem novu eru suradnje

Sastanak Plenkovića i Tomaševića u Banskim dvorima

Sastanak Plenkovića i Tomaševića u Banskim dvorima

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

A o dinamici rušenja i obnove Zagreba - kojom, čini se, nitko nije zadovoljan - prvi su put razgovarali premijer Andrej Plenković i novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je najavio početak nove ere u odnosima Zagreba i države.


Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Na sastanku su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Eugen Husak, obje su strane nakon sastanka diplomatski poručile kako je sastanak bio iznimno sadržajan i konstruktivan. Razgovaralo se o suradnji, zagrebačkim financijama, ali i pitanju obnove Grada Zagreba. Upravo je pitanje sporosti obnove najviše zanimalo novinare.

Horvat je uime Vlade poručio kako je ova Vlada podvukla crtu ispod koje neće ići, a to je da će se obnova raditi samo tamo gdje su svi papiri uredni, gdje je objekt legaliziran, gdje su čisti imovinsko-pravni odnosi, te da se mora pripremiti potpuna dokumentacija za rušenje i građenje, a da taj posao preko noći jednostavno neće ići.

S druge strane, Tomašević poručuje kako vjeruje da je dolazak novih ljudi na čelo grada donio novu energiju te da će oni sa svoje strane učiniti sve da se taj postupak ubrza. Poručuje i da će unatoč financijskim problemima Zagreba činiti sve da novca za obnovu bude. Zagreb će ispoštovati svoju obvezu da plaća 20 posto za javne i privatne zgrade, a kako bi do tog novca čim lakše došli, Grad Zagreb priprema se i za skori rebalans.

Izjave nakon sastanka dali su Horvat i Tomašević. Horvat je rekao da je na vrlo konstruktivnom sastanku otvoreno nekoliko tema, a poglavito tema obnove u Zagrebu, na dan kada je srušena prva kuća sa crvenom naljepnicom. Horvat i Tomašević najavili su da će se u utorak održati prvi radni sastanak Grada Zagreba i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, na kojem će se prvenstveno razgovarati o zbrinjavanju građevinskog otpada jer su privremena odlagališta puna, ali i drugim temama kako bi se ubrzala dinamika obnove. 


- Od utorka krećemo u jednu operativnu suradnju koja će, nadam se, u ovu dinamiku unijeti novu energiju i ovu dinamiku drastično ubrzati, rekao je Horvat.

- Zadovoljni smo što se konačno krenulo sa uklanjanjem objekata, danas se uklanjaju tri, to će više krenuti u sljedećim danima, rekao je Tomašević.

Ministar je poručio je da je održao prijašnje obećanje da će se prvi bageri u Zagrebu vidjeti sredinom lipnja.

Sredina šestog mjeseca je blizu, na tri lokacije u Zagrebu bageri su na terenu, ruše se objekti, kazao je dodavši da je do sada Fondu za obnovu ministarstvo uputilo 36 odluka o rušenju objekata nakon potresa, a da će ih ovog tjedna biti još 18. 

Tomašević: Jako smo optimistični


Tomašević je također rekao da je sastanak bio izrazito konstruktivan i sadržajan te da su prošli puno tema. Što se tiče financija, dogovoreno je da ostanu u kontaktu na dnevnoj razini.


- Pričali smo o nekim konkretnim rješenjima tako da smo tu zapravo jako optimistični, rekao je Tomašević.


- Sudeći prema ovom sastanku, koji je samo prvi u nizu, očekujemo dobru suradnju, poručio je.

Nataloženi problemi s imovinsko-pravnim odnosima


Odgovarajući na kritike o sporosti obnove Horvat je između ostalog istaknuo opsežnost priprema te poručio da ne odustaje od namjere da bez stručne podloge ne donosi bilo kakvo političko rješenje. Dodao je da namjeravaju ubrzati proces legalizacije i rješavanja imovinsko pravnih odnosa.

Neće se nijedna odluka donijeti bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i identifikacije je li objekt legalno izgrađen, ustvrdio je Horvat.


Tomašević je rekao da je fond solidarnosti prioritet što se tiče obnove javnih zgrada te da vjeruje da će se dinamika obnove što se tiče privatnih i javnih zgrada ubrzati. 


- Obećali smo da ćemo angažirati puno više zaposlenika Grada Zagreba da pomažu građanima u ispunjavanju zahtjeva za obnovu, rekao je Tomašević, dodavši da će o ovoj temi detaljno raspravljati na sastanku u utorak te da vjeruje kako će suradnja države i Zagreba nakon toga biti bolja.

- Očekujem novu eru suradnje između Grada Zagreba i države, konkretno i na obnovi, na ovom radnom sastanku u utorak. Mi ćemo doista biti pravi partner u tom smislu, poručio je.

Tomašević je rekao da postoje nataloženi problemi u državi vezano za imovinsko-pravne odnose te da za to postoji kolektivna odgovornost različitih političkih opcija koje su vladale u Zagrebu i na državnoj razini.

- Ono što možemo napraviti jest da ljude savjetujemo, da im pomažemo i da ti zahtjevi budu što kvalitetniji tako da odluke budu što brže, rekao je Tomašević.

"Građani se neće trebati odreći ničega"

Tomašević je rekao da je uputu o obustavi javne nabave u Gradskoj upravi izdao zbog racionalizacije materijalnih troškova, kako bi se napravio prostor za rebalans gradskog proračuna.

Očito je da ćemo imati rebalans gradskog proračuna, sasvim je izvjesno da se u ovom obliku taj proračun neće moći izvršiti. (...) Htjeli smo napraviti prostor za rebalans proračuna kojim će se isto tako revidirati plan javne nabave, kazao je Tomašević.


Istaknuo je da je nova gradska vlast, uvidom u troškove, uvidjela da u proračunu itekako ima prostora za racionalizaciju, prije svega materijalnih troškova. Istaknuo je da će bez obzira na rebalans, u proračunu biti novca kojim grad Zagreb u iznosu od 20 posto treba pratiti financiranje obnove nakon potresa.


Najavio je da će od pročelnika zatražiti da predlože koji su to projekti i materijalni troškovi koji u ovom trenutku nisu toliko potrebni, kako bismo mogli stvoriti prostor za rebalans proračuna.


Tomašević je rekao da idu prema stabilizaciji financijske situacije koja ih je zatekla i prema rebalansu proračuna, koji će, kako je rekao, omogućiti izvršavanje svih obaveza, nego i razvojne investicije. Što se tiče odluke o stopiranju javnih nabava poručio je da će ispoštovati postupke javne nabave koji su već završeni i koji su pred potpisivanjem ugovora.


- Ništa tu zapravo nema dramatično, nego jednostavno nismo htjeli da se pokreću prije svega novi postupci javne nabave, rekao je.


Pojasnio je da se uputa ne odnosi na javne nabave vezano za gradska poduzeća ili ustanove, već samo za gradsku upravu, tako da će najnormalnije funkcionirati zdravstvene, kulturne i odgojno-obrazovne ustanove kao i gradska poduzeća.


- Htjeli smo stvoriti taj prostor za rebalans proračuna, dodao je Tomašević.

Upitan hoće li se zbog rebalansa građanima ukinuti ili poskupjeti neke usluge, Tomašević je kazao da neće.


Građani se neće trebati odreći ničega, nećemo štedjeti na kvaliteti komunalnih i javnih usluga, predškolskom odgoju, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijali, poručio je Tomašević. 

Upitan za pismo tvrtke CIOS poduzetnika Petra Pripuza, koja od nove vlasti traži ili da raskine ugovore s njim ili prestane s izjavama da su ti ugovori namješteni, Tomašević odgovara da grad neće odustati od revizije svih ugovora kako bi se utvrdilo koliko su korisni za Zagreb.

- Da li ih je potrebno odraditi do kraja, da li je u tom smislu potrebno iskoristiti vrijeme dok traju da se kapaciteti gradskih poduzeća priprema da neke od tih poslova preuzmu nazad gradska poduzeća s obzirom da imaju dovoljne kapaciteta, rekao je.

Horvatova reakcija na Vanđelićevu prozivku

Umjesto premijera, na tiskovnu konferenciju nakon sastanka došao je ministar Horvat koji je kritičarima obnove Zagreba poručio da se odluke o tome što će se rušiti i obnavljati više ne donose politički.

- Neće se ni jedna odluka donijeti bez rješenih imovinsko pravnih i identifikacije da li je objekt koji je oštećen rađen i izgrađen legalno ili nelegalno, nakon toga donosi se odluka, rekao je Darko Horvat.

Odgovarajući na prozivku ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića da je ministarstvo graditeljstva usko grlo obnove zbog sporog donošenja odluka, Horvat je uzvratio da više nije problem u ministarstvu, već na samom fondu. 


Prvu odluku o uklanjanju objekata (Vanđelić) je dobio 20. travnja, a 10. lipnja. je uspio dogovoriti prve radove. U ovom trenutku, ne raspravljamo više o dizanju dinamike donošenja odluka, nego provedbe javne nabave i pojave bagera na terenu, a to više nije posao ministra, nego ravnatelja Fonda, poručio mu je Horvat.


Na stolu Fonda do kraja mjeseca bit će 60-ak odluka za uklanjanje objekata, od ukupno 169 odluka koliko je zaprimljeno u Ministarstvu Preostali zahtjevi su u fazi prikupljanja dokumentacije, ali i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, rekao je.


Istaknuo je da je u Zagrebu podneseno 3800 podnesenih zahtjeva koji su još uvijek neriješeni temeljem želje da se neki objekti legaliziraju.


U ovom trenutku, veliki kapacitet ovlaštenih inženjera građevine je u izradi elaborata zatečenog stanja, kako bismo znali u koji i kakav segment obnove ulazimo, i kome dajemo pravo koje će se financirati iz državnog proračuna, poručio je.

Novi sastanak Vlade i predstavnika Zagreba o nizu zajedničkih izazova - dogovoren je za utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!