Jelić: Nije bilo potrebe za štrajkom, čekamo odluku Vrhovnog suda

23.06.2023.

Zadnja izmjena 19:09

Autor: Lucija Judnić/HRT/IMS/A.V.

Šibenski cestari u štrajku

Šibenski cestari u štrajku

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Cestari su u 11 podružnica jednosatnim štrajkom solidarnosti podržali kolege u Šibeniku koji već dva tjedna štrajkaju. Od poslodavca traže pokretanje kolektivnih pregovora te stavljanje izvan snage pravilnika o radu kojim im se jamči 70 posto plaće dok ostatak ovisi o učinku. Iz Cesta Šibenik i Županije, koja je vlasnik tvrtke, poručuju da pregovora neće biti dok ne stigne odluka Vrhovnog suda o zakonitosti štrajka.


Iz Cesta Šibenik i Županije koja je vlasnik tvrtke, sve vrijeme poručuju kako do pregovora neće doći dok ne stigne odluka Vrhovnog suda o zakonitosti štrajka. Po svemu sudeći čekat će se još neko vrijeme jer žalba prema Vrhovnom sudu zbog štrajka pravosudnih djelatnika još nije otišla iz Šibenika.

Jelić: Razgovor s radnicima nakon što dobijemo presudu Vrhovnog suda o štrajku


Šibensko-kninski župan Marko Jelić kazao je za Regionalni dnevnik HTV-a da će s radnicima početi razgovarati kada dobije presudu Vrhovnog suda o štrajku.


- To je preduvjet da možemo razgovarati na temelju zakonitih osnova. Treba napomenuti da razlog štrajka, pregovaranje o kolektivnom ugovoru, nije osnovan. Kolektivni ugovor je na snazi do 31. listopada ove godine, a u njemu u članku 64. piše da novi pregovori počinju dva mjeseca prije isteka, a to znači da nije bilo potrebe za štrajkom, kazao je Jelić.


Sindikalisti pak tvrde da je potrebno pregovarati jer je uprava poduzeća donijela pravilnike koje radnici ne žele prihvatiti.


- Njihovo je pravo da ne prihvaćaju nešto. Pravilnik je zakonit. Ono što mi u ovom trenutku ponavljamo, a i nadam se da će radnici to shvatiti, je da je jako važno početi s radom, da ne gube ni oni, niti tvrtka. Postoji mogućnost da izgubimo ove ugovore koje sad imamo s našim naručiteljima, a sve drugo će biti tema razgovora kad dođe zakonsko vrijeme za to, dodao je Jelić. Opet je istaknuo da će pregovori biti onoga trenutka kad Vrhovni sud donese konačnu odluku o zakonitosti štrajka. 


Postoji mogućnost da sadašnja situacija potraje neko vrijeme. Jelić kaže da to onda neće biti dobro.


- Apeliram da poštujemo zakon, da se brinemo o zajedničkoj tvrtci i da nađemo rješenje prije svega za učinkovitost. Ako nećemo biti učinkoviti, nećemo biti ni uspješni. Zato sam mislio da je bitno da ovo završimo i da krenemo raditi, da se stvari počnu odvijati onako kako treba, poručio je župan Jelić.

Predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak izjavio je ranije kako oni ne čekaju odluku Vrhovnog suda, već to čeka predstavnik poslodavaca.

- Mi znamo što je, mi smo legalno stupili u štrajk, za legalna prava, a to su prava radnika i sindikata da pregovaraju o kolektivnom ugovoru, da se osnovna prava što se tiče radnika, a to su plaća, materijalna prava i zaštita na radu, da se unesu u kolektivni ugovor, ne u pravilnik. Županijski sud je dosudio da je štrajk u redu. Nismo se mi žalili, žalio se župan, a to samo nanosi još veću štetu tvrtki Ceste Šibenik nego radnicima, rekao je za HTV predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak

Župan Jelić tvrdi da je štrajk politički motiviran, što Lisičak odlučno demantira.

- To je smiješno. Sindikat, posebno Savez samostalnih sindikata i Sindikat prometa i veze, nikada nije bio politički organiziran. Naša su politika radnička prava i u tome smo ustrajni. Radnici se isključivo bore za svoja radnička prava, nikakva politika. Mi nismo dozvolili da se ijedan političar uključi u taj štrajk.

Tvrdi kako je i danas razgovarao s Jelićem i molio ga da povuče sporne akte kako bi radnici nastavili s radom.

- Radnicima ni plaće nisu bitne. Bitno je da ih ne drže kao ovce jer su to ljudi koji su radili u toj tvrtki, koji su napravili imidž ove tvrtke, tvrtke koja nikad nije poslovala s gubitkom. To je bitno. (...) Čak nisu ni plaće tražili. Tražili su da se povuku akti koji su na štetu radnika.

Predstavnik radnika Savić: Ne odstupamo ni milimetra


Htio bih poručiti županu da mi nećemo odstupiti niti milimetra i da ćemo se boriti do kraja, pa dokle god to bude trajalo, poručio je Robert Savić, predstavnik radnika u NO Cesta Šibenik d.o.o.

- Naš glavni zahtjev je ugovor o radu za jedno radno mjesto, plaća u jednome dijelu, pravilnik o radu da bude usklađen s našim postojećim kolektivnim ugovorom, kazao je Zoran Palinić, predsjednik Radničkog vijeća Cesta Šibenik d.o.o.

Radnici u Šibeniku prvog tjedna štrajka prosvjedovali su ispred zgrade svoje podružnice, a drugi tjedan otišli su ispred zgrade županije. Takav im je plan bio i danas, no dobili su zabranu jer nisu prijavili prosvjed 48 sati ranije. Zbog toga su već danas prijavili štrajk za idući tjedan.

Sporni akt odnosi se na novi pravilnik koji je donijela Uprava. Prema njemu, radnici bi trebali dobiti 70% plaće, a ostalih 30% bilo bi po učinkovitosti.

- Radnici traže da se pregovara o kolektivnom ugovoru. Ali isključivo da se izuzme ovo 70-30. Kako će to biti regulirano, kakva će biti procjena radnih mjesta i koeficijenata, to je stvar dogovora, ali bitno da radnik zna svoju plaću kad dođe na posao, zaključio je Lisičak.

Podrška Šibenčanima iz Varaždina i Siska 

Radnici u cestama Šibenik stupili su u zakoniti i opravdani štrajk - poručuju i članovi sindikata podružnice Poduzeća za ceste Varaždin. Podupiru šibenske kolege te su na jedan sat stali s radom. Tako šalju poruku da dijalog s radnicima nema alternative i radnici imaju pravo pregovarati s poslodavcem o uvjetima rada. 


- Zahtjevi radnika Ceste Šibenik su u skladu sa Zakonom o radu. Neka izdrže, neka budu uporni, dobit će svoje. Momentalno ovdje u štrajku sudjeluju članovi sindikata, njih 50-ak, rekao je sindikalni povjerenik SPiVH PZC Varaždin Dražen Vincek


Solidarnu podršku radnicima Cesta Šibenik, jednosatnim prestankom rada dali su i radnici Cesta Sisak. I oni kažu kako dijalog s radnicima nema alternative te da radnici imaju svako pravo pregovarati o uvjetima rada.

- Ne samo radnici iz Cesta Sisak nego svi radnici iz cestarske branše stali su u obranu radničkih prava kolega iz Cesta Šibenik jer ovaj opći akt poslodavca, famozni pravilnik o radu o kojem će se pričati još dugo godina kao o nečemu neodmjerenom i nepotrebnom što je direktor postavio, a što nije na zakonski utemeljenim činjenicama. Mi ćemo kao i svi kolege cestari stupiti u taj štrajk solidarnosti da vide da nisu sami i podržat ćemo njih u borbi za njihova radnička prava, poručio je sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske Marinko Prgomet iz tvrtke "Ceste Sisak d.o.o."

Željko Laklija, sindikalni povjerenik Cesta Bjelovar d.d. rekao je kako je došlo vrijeme da se pokaže zajedništvo. Vrijeme je, kaže, da se ujedinimo i da pokažemo da cijela Hrvatska ovisi o istim stvarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!