Rafale uskoro zamjenjuje migove

25.11.2021.

14:18

Autor: HRT/Hina/J.L.

Borbeni avion Rafale

Borbeni avion Rafale

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U Banskim dvorima potpisan je ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, a ubrzo nakon toga dva takva zrakoplova preletjela su Zagreb. Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly  u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u srijedu doputovao u prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj. "To je 'game changer'. Imat ćemo na raspolaganju takve avione koje od juga Njemačke pa do Grčke nema", istaknuo je Plenković.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha. Ima integrirani sustav Spectra koji pilotu omogućava iznimno veliku svijest o situaciji, a uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, uporabi protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Rafale može ponijeti čak 9,5 tona naoružanja, uključujući integrirani radarski samonavođeni projektil Meteor koji se smatra najboljom raketom na tržištu.

Avioni se već više od deset godina koriste u borbenim misijama od Afganistana preko Libije, Sirije, Iraka, a 2015. kreće francuski uspjeh prodaje tih aviona, prvo Egiptu, Kataru, a kasnije i Indiji.

Hrvatska je druga članica EU-a nakon Grčke koja kupuje Rafale.

Od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!