12:45 / 25.11.2021.

Autor: HRT/J.L.

Plenković: Unapređujemo naše odnose

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Andrej Plenković održavaju zajedničku konferenciju za medije nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza te ugovora o nabavi Rafalea te dodatnih ugovora o suradnji. 

- Unapređujemo naše odnose u šest područja. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih
ulagača u Hrvatsku u proteklim godinama, izjavio je premijer Andrej Plenković

Izrazio je zadovoljstvo dolaskom Emmanuela Macrona u Hrvatsku. 

- Današnji susreti predstavljaju početak nove faze odnosa dviju država, kazao je i naglasio da je puno zajedničkih tema.

- Vlada RH je proeuropski orijentirana, štitimo naše nacionalne interese, ali i koristimo sve što nam članstvo donosi. Stoga nam je bitna čvrsta potpora Francuske na putu u šengensko područje i u eurointegracije, rekao je. 

Kazao je i da je Hrvatska suglasna da se Schengen treba reformirati i tome će kao buduća članica dati svoj doprinos.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Plenković je naglasio da je potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea poseban element današnjeg posjeta i označuje novu fazu odnosa. 

- Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju  naših vojnih industrija, rekao je Plenković.

Očekuje znatniju suradnju obramenih industrija.

Posebna tema razgovora bila je BiH. 

Macron je podržao napore Hrvatske da pristupi šengenskom prostoru te dodao da će francusko predsjedništvo na tome raditi od prvog dana predsjedanja. 

- Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja, rekao je. Naglasio je da će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji. 

- Znam da želite pristupiti eurozoni, da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim, dodao je Macron.

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona Rafalea rekao je da je to suveren izbor Hrvatske koji ima povijesnu važnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!