Rakar: Teško je ili nemoguće otkriti tko je pošiljatelj anonimnih dojava

12.06.2022.

13:06

Autor: Studio 4/HRT

Marko Rakar

Marko Rakar

Foto: Studio 4 / HRT

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar komentirao je u Studiju 4 današnje dojave o postavljenim bombama u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara, rekao je da se slična situacija događala u Srbiji prije 10, 15 dana.

- Krenulo je tamo, čini se da se prelilo i kod nas. Nažalost, današnja tehnologija omogućuje da je relativno jednostavno napraviti anonimnu dojavu kojoj je nemoguće ući u trag. Rizik otkrivanja, za nekoga tko se odluči za to je relativno mala, rekao je.

Neki mediji su objavili da je ova dojava došla preko domene koja je registrirana u Rusiji. Rakar je rekao da je relativno jednostavno poslati preko interneta u cijelosti anoniman e-mail.

- Postoji niz servisa koji služe za to da nekome pošaljete anonimnu e-mail poruku. Čak i kada bi naša, ali i ruska policija došla do tog servera s kojeg je poruka poslana, taj server je u startu konfiguriran da ne bilježi ništa o korisniku te usluge, rekao je.

Teško je ili nemoguće u toj šumi podataka, dodao je, otkriti tko je pošiljatelj.

Na pitanje postoji li alat protiv toga, Rakar kaže da se možemo pouzdati u glupost onoga tko je poslao takvu poruku da napravi grešku koja će omogućiti policiji da ga nađe.

- Policija nema lagan posao da otkrije tko je pošiljatelj, dodao je.

Smatra da je ovo primjer iznimno neodgovornog ponašanja prema javnoj sigurnosti.

- Unatoč tome što pretpostavljamo da je lažna dojava, nitko tko je pri zdravoj svijesti ne može ignorirati takav poziv i policija mora reagirati. Policiju se stavlja u jedan iznimno neugodan položaj, rekao je.

Jednom takvom dojavom se otvara cijeli niz rizika, ističe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!