Reakcije na odluku Ustavnog suda

17:10 / 21.12.2021.

Autor: HRT

Andrej Plenković, Peđa Grbin, Nino Raspudić

Andrej Plenković, Peđa Grbin, Nino Raspudić

Foto: HRT / HTV

Na odluku Ustavnog suda da su pandemijske mjere legitimne, ali da će Nacionalni stožer morati objasniti svoje odluke nižu se reakcije. Premijer Andrej Plenković rekao je da su odluke Vlade i Stožera o pandemijskim mjerama utemeljene na zakonu te da nisu diskriminatorne. Osvrt na odluku Suda dali su i predsjednik SDP-a Peđa Grbin te saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić. 

- Mislim da je cijela ta aktivnost koju poduzimamo temeljem zakona, ovlasti koje nam je dao Hrvatski sabor, a Vlada onda Stožeru civilne zaštite - uvijek je i isključivo vođena logikom zdravlja ljudi. Sve su odluke s legitimnim ciljem i nediskriminatorne su, dakle razmjerne su ugrozi koju imamo, kazao je među ostalim premijer Andrej Plenković.

- Mi smo u SDP-u rekli smo da smo za primjenu COVID potvrda, ali smo isto tako rekli da mora biti jasno zbog čega se COVID potvrde uvode i koriste u određenim područjima. Ustavni sud je prihvatio naš stav i konačno naložio Stožeru da obrazlaže svoje mjere i odluke, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

- Mi brige nemamo. Ne raspravljamo s Ustavnim sudom. Javnost promatra i percipira Ustavni sud. Ja samo mogu reći da Ustavni sud ne može ukinuti narod, građane kao nositelje suvereniteta, ali narod može ukinuti čak i Ustavni sud. Postoji mnogo zemalja koje nemaju Ustavni sud. Možda ne bi bilo zgorega i kod nas napraviti tu uštedu, ingerencije prebaciti na Vrhovni sud i to tijelo skupo i s vrlo niskim ugledom u javnosti, dokinuti, rekao je Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!