Autor rasističkog videa u istražnom zatvoru

14.03.2023.

Zadnja izmjena 20:22

Autor: HRT/Hina

Priveden rasist iz Ivanić Grada

Priveden rasist iz Ivanić Grada

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor uhićenom autoru (35) rasističkog videa zbog kojeg ga je policija prije prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju.

Priveden rasist iz Ivanić Grada

Priveden rasist iz Ivanić Grada

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu, ne navodeći identitet, priopćilo je da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i odredio osumnjičenom istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tužiteljstvo ga tereti da je od neutvrđenog dana tijekom 2023. do 12. ožujka u Zagrebu, u nakani izazivanja netrpeljivosti i opće odbojnosti prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože, verbalno napadao i vrijeđao strance, zaposlenike dostavljačkih službi, pozivajući na nasilje i mržnju prema njima.

Sumnjiče ga da je strancima upućivao razne pogrdne riječi te im poručivao da se vrate u svoje zemlje, a sve je i snimio.

"Snimka je 22. veljače 2023. objavljena na jednoj društvenoj mreži, nakon čega je objavljena i podijeljena na internetskim portalima i društvenim mrežama, pri čemu su videozapisi koje je osumnjičenik snimio pogodni za poticanje zazora i mržnje prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože", priopćilo je državno odvjetništvo.

Rasist s poviješću nasilja


Zagrebačka policija prije je izvijestila da je odmah nakon saznanja o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, započela s istraživanjem i operativnim radom te utvrdila identitet osobe koja je napravila snimke.


Intenzivne mjere traganja u ponedjeljak prijepodne rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić-Gradu, navodi policija u priopćenju.


Dodaju da je tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena sumnja da je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na Europskom trgu i u Ljubijskoj ulici u Zagrebu verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihova podrijetla, boje kože i rase.


Osim kaznene prijave za javno poticanje na nasilje i mržnju, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, autor rasističkog videa i prekršajno je prijavljen zbog narušavanja javnog reda i mira prilikom uhićenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!