BiH još nije dobila zahtjev za uhićenjem Zorana Mamića

12.05.2021.

11:38

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./B.A./HRT

Tjeralica je objavljena na stranicama policije

Tjeralica je objavljena na stranicama policije

Foto: screenshot / MUP

Hrvatska policija raspisala je danas tjeralicu za odbjeglim bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem, nakon što se u ponedjeljak do ponoći nije javio na izdržavanje zatvorske kazne, dok istodobno njegova brata Zdravka tužitelji u Livnu ispituju o optužbama koje je prijavio USKOK-u. HRT-ov reporter Ilko Barbarić rekao je iz Sarajeva za HTV-ov Dnevnik kad državne institucije Bosne i Hercegovine zaprime međunarodnu tjeralicu, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA kreće u akciju tražene osobe, u ovom slučaju Zorana Mamića. 


- Privode ga u svoju prostoriju, te rade kriminalističku obradu, te ga predaju u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine, naglasio je Barbarić.

Istaknuo je da će tada nadležni sudac utvrditi identitet, te će odlučiti o zadržavanju ili puštanju na slobodu osobe.

HRT-ov reporter poručio je da su danas poslijepodne HRT-ovoj ekipi iz Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine potvrdili da nisu dobili nikakve službene dokumente niti zahtjeve za takvom akcijom iz Republike Hrvatske.

- S druge strane i glasnogovornik SIPA-e, Luka Miladinović potvrdio nam je da nisu dobili nikakve zahtjeve, rekao je HRT-ov reporter.


Devčić: Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici odnosno uhititi Zorana Mamića 

Policija je na tjeralici, uz osobne podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za tjeralicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zlouporabe položaja i ovlasti, davanja mita i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u BiH, trebali bi uskoro biti objavljeni i na europskom uhidbenom nalogu koji raspisuje Županijski sud u Zagrebu.

- Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u BiH zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ako BiH odbije izručenje, Mamić će ostati na slobodi u BiH do njegova eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici onda po europskom uhidbenom nalogu', pojasnio je ranije glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda suda Krešimir Devčić.

Zastara za Zorana Mamića nakon 15 godina

Dodao je da Zoran Mamić, za slučaj da ne dođe do njegova uhićenja, ne može napustiti prostor BiH do zastare izvršenja kazne zatvora.

Zastara izvršenja za kaznu na koju je osuđen Zoran Mamić nastupa nakon 15 godina, što znači da će bivši trener Dinama morati ostati u BiH do ožujka 2036. godine.

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar koji se u ponedjeljak do ponoći prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

Bivšem Dinamovu direktoru Damiru Vrbanoviću u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu određeno da se u zatvor u Remetincu mora javiti 26. svibnja. Vrbanović na ovu odluku ima pravo žalbe, a u roku od tri dana može i podnijeti molbu za odgodom izdržavanja zatvorske kazne.

Prvookrivljeni Zdravko Mamić prije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH kamo je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Zdravko Mamića ispitan u Livnu

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovu bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljena s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

 Zdravko Mamić stigao je u pratnji odvjetnika pred Kantonalno tužiteljstvo u Livnu kako bi na zahtjev USKOK-a dao iskaz o osječkim sucima koje je optužio za korupciju. Davanje iskaza trajalo je više od pet sati.


- U 80 posto je bilo spontano njegovo iskazivanje koje je identično onome što je sadržano u kaznenoj prijavi od 8. listopada prošle godine. Zadnji dio su bila pitanja tužiteljstva - tužiteljstva iz USKOK-a i DORH-a iz Zagreba, ali postavljena preko zamjenika kantonalnog tužitelja u BiH, rekao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!