14:40 / 09.12.2019.

Autor: M.Š./D.M./Hina

Rasprava o zagrebačkom proračunu nastavlja se u utorak

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak navečer prekinuta je na raspravi o prijedlogu gradskog proračuna za 2020. godinu. Njen nastavak zakazan je za utorak u 11 sati.
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak navečer prekinuta je na raspravi o prijedlogu gradskog proračuna za 2020. godinu. Njen nastavak zakazan je za utorak u 11 sati.

Iako se četverosatna rasprava o proračunu približavala kraju te se činilo da će zastupnici ubrzo glasovati, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet prekinuo je sjednicu u 19,30 sati kako je jutros i najavio, te njen nastavak zakazao za sutra u 11 sati. Pojasnio je da sjednicu prekida zbog opsežnosti dnevnog reda, a njegov prijedlog gradski zastupnici su podržali većinom glasova.

 
Skupštinska sjednica počela je jutros, a zastupnici su prethodno usvojili tri točke dnevnog reda, među njima i rebalans gradskog proračuna za ovu godinu.

Zagrebački proračun rebalansom povećan za 15 milijuna kuna

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su većinom glasova prihvatili rebalans proračuna, kojim se on povećava za 15 milijuna kuna, pa sada iznosi 8,205 milijardi kuna, uz kritike oporbe da građani plaćaju sve više i više kako bi netko radio sve manje i manje.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Saša Molan ocijenio je kako je rebalans proračuna "najbolja slika lošeg upravljanja Zagrebom". Ustvrdio je kako se porezi i prirezi povećavaju za 180 milijuna kuna" a ne znaju ni "što je Gradska uprava radila po pitanju prihoda od, primjerice, najma površina".

S tim se složila Anka Mrak Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) koja ističe da Zagrepčani ne dobivaju ništa, a ubuduće će dobivati još manje. "U 2019. planirano je 60 milijuna kuna za Imunološki zavod, a realizirano je nula kuna, za Sveučilišnu bolnicu predviđeno je milijun kuna, a realizirano nula. Projekti vezani za EU smanjuju se za dva milijuna kuna, plan gospodarenja otpadom-interventna mjera smanjuje se za 110 milijuna kuna, za 33 milijuna kuna smanjuje se energetska obnova javnih zgrada, pet milijuna manje je za sortirnicu jer nema lokacijske dozvole, a za biciklističku magistralu nije se povuklo 1,8 milijuna kuna", kazala je.

Gradski zastupnik Matej Mišić (SDP) izrazio je zadovoljstvo povećanjem prihoda od poreza za 210 milijuna kuna, ali pritom upozorio da su plaće za zaposlene u Gradskoj upravi povećane za 123 milijuna kuna, a najveće je povećanje u Uredu gradonačelnika za pet milijuna kuna. Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) upozorio je da su sredstva za održavanje nerazvrstanih cesta sa 130 milijuna kuna smanjena na 80 milijuna. Gradski zastupnik Vladimir Andrić (HSLS) upozorio je da su troškovi koji nisu investicijski sve veći i veći, pa ako se ovako nastavi slijedi propadanje infrastrukture i života.

Predsjednik Kluba lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević neprihvatljivim je ocijenio da predloženi gradski proračun za 2020. više novca predviđa za Arenu Zagreb nego za gradnju svih zdravstvenih objekata.

- S jedne strane imamo povećanja za sulude megaprojekte poput Arene Zagreb, koja je povećana sa 60 na 64 milijuna kuna godišnje. Više će se godišnje izdvajati za Arenu nego za gradnju svih zdravstvenih objekata - domova zdravlja, bolnica u cijelom gradu, što je apsolutno neprihvatljvo, izjavio je Tomašević u stanci sjednice Skupštine.

Sve to, istaknuo je, znači da se stalno smanjuju iznosi za objekte društvenih djelatnosti koji izravno dižu kvalitetu života, a povećavaju iznosi za "neke sulude projekte kao što je Arena Zagreb".

Vezano za prijedlog odluke o poskupljenju odvoza otpada, Tomašević je skandaloznim ocijenio da se Gradska uprava tu odluku s državnom uredbom usklađuje u zadnji čas, s obzirom da je zakonski rok za javnu raspravu od 30 dana istekao u ponoć. Zanima ga kako je moguće da se 400 pristiglih primjedbi i komentara na tu odluku obradilo preko noći.

Za kućice na Adventu ugostiteljima se naplaćuje deset puta više

Gradonačelnika je prozvao da je popust za organiziranje Adventa dao posrednicima koji kućice ugostiteljima naplaćuju deset puta više, što smatra argancijom u raspolaganju s javnim resursima.

- U konačnici to plaćaju svi koji kupuju na tim kućicama kuhano vino, kobasice, fritule jer je u cijeni tih proizvoda uračunat zapravo reket koji ugostitelji moraju platiti tim posrednicima, koji onda dobivaju ekskluzivno pravo da postavljaju kućice na tim javnim površinama, rekao je Tomašević.

Sjednica je počela burno "rešetanjem gradonačelnika" od strane oporbenih zastupnika zbog kućica na Adventu. Zastupnike su uoči početka sjednice ispred zgrade Skupštine uz bubnjanje i zviždanje dočekali posvjednici. Protive se Bandićevim izmjenama GUP-a te najavljenom poskupljenju odvoza otpada.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!