Ravnatelj čakovečke bolnice: Ne bojte se pisati prigovore, ali niti pohvale

13.01.2023.

09:29

Autor: Ivica Grudiček/Studio 4/IMS/HRT

Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec

Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec

Foto: HRT / HTV

Zbog čestih reakcija pacijenata i ostalih korisnika usluge čakovečke bolnice oformljen je tim kao i naputci što učiniti u slučaju sumnje da pacijenti nisu adekvatno zbrinuti.

Ako se pacijenti žale na neki postupak u bolnici bitno je znati postupak. Renata Pongrac iz Jedinice za kvalitetu županijske bolnice u Čakovcu kazala je da pritužbe i pohvale u toj bolnici zaprima Jedinica za kvalitetu.

- Svaka osoba može uputiti usmeni prigovor i tada se to rješava s osobljem jedinice na kojej se ta osoba liječi, ili se pak komunicira s voditeljem ili glavnom sestrom, kazala je Pongrac. Dodaje da se prigovor može uputiti i pismenim putem, ako se problem ne može riješiti usmeno. Dostaviti je mogu putem službenog obrasca e-mailom ili u sandučiće koji se nalaze u holu bolnice. Osim toga postoji i knjiga pritužbi i pohvala u bolnici u koju se mogu također zabilježiti opaske korisnika, dodaje Pongrac. 

Napominje da svaku pritužbu ozbiljno shvaćaju, obavještavaju voditelja odjela o kojemu je riječ te se traže i očitovanja uključenih u problem. Nakon prikupljenih informacija ravnatelj će odgovoriti osobi koja je uputila stanoviti prigovor. 

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec: Molimo da pritužbe šaljete službenim putem 

Igor Šegović
, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, istaknuo je da su zaista raznoliki prigovori koji im stižu. Poručio je ljudima da se ne moraju bojati pisati pohvale, ali niti pritužbe. 

- Pisanje pritužbi nije ništa loše. Ako je konstruktivna, ima za cilj rješavanje neke smetnje, onda ona može pomoći, rekao je Šegović.  Napominje da svaka bolnica ima dobro razrađen sustav zaprimanja pritužbi i pohvala. 

- Važno je reći da do nas dođe svaka pritužba. Ako se ona napiše na neku društvenu mrežu, ona će do nas doći i pokušat ćemo je riješiti. Ali mi molimo i volimo da pritužba bude službenim putem jer onda možemo zatražiti očitovanja i riješiti konkretan problem. Želja i cilj naše uprave je da se svaka pritužba shvati maksimalno ozbiljno i da se u zakonom predviđenom roku odgovori i razriješi. Odgovornost nije kolektivna, već individualna. Bitno je da se nađe odgovornost i da se s dotičnom osobom popriča i pokuša unaprijediti njezin rad s ciljem poboljšanja kvalitete usluge našim pacijentima, rekao je Šegović.

U vezi sa slučajem gospodina kojemu je curila krv iz uha i koji je smatrao da ga u bolnici nisu adekvatno primili, pa je o tome pisao na društvenim mrežama, ravnatelj Šegović kazao je da je slučaj riješen na zadovoljstvo korisnika.

- Najvažnije je da mi kao ustanova ne smijemo odbijati pacijente i moramo u hitnim službama rješavati te probleme. Ali, isto tako ako kao ustanova pogriješimo, moramo tu odgovornost prihvatiti i sve učiniti da se takve situacije ne ponavljaju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!