11:51 / 17.01.2022.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Od danas brzi antigenski testovi kod obiteljskih liječnika - kakva su iskustva?

Miroslav Hanževački, Mirela Marković

Miroslav Hanževački, Mirela Marković

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Počelo je testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljskih liječnika, pedijatara i stomatologa. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručili su da nisu svi spremni te da za testiranje nemaju uvjete. Nezadovoljni su, kažu, jer već tjednima raste broj oboljelih, mjere se ne poštuju, a sav teret pandemije pada na leđa ionako već izmorenih liječnika obiteljske medicine. 

Mirela Marković, liječnica iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad, izjavila je da u toj zdravstvenoj ustanovi postoji šest ordinacija obiteljske medicine i tri pedijatrijske. Rekla je da prostor za obavljanje brzih antigenskih testova nije baš najsretnije rješenje, ali jedino je koje imaju. Nalazi se na samom ulazu u zdravstvenu stanicu, u koju ulaze i zdravi pacijenti i bolesni i oni koji su suspektni na COVID. 

Budući da se ondje nalazi mnogo ordinacija, odlučeno je da će se brzo antigensko testiranje obavljati u posljednjim satima svake smjene. Dnevno će svaka ambulanta uzeti po 2-3 pacijenta.

Napominje da nijedan pacijent s respiratornim problemima ne bi trebao doći u ambulantu, a da se prethodno ne najavi. To je nešto što je, kaže, poznato već dvije godine.

- Brzi antigenski test, kao i PCR, nije potrebno raditi prvi dan kada dobijemo temperaturu. To se može učiniti peti dan ili i sedmi dan simptoma. Moja je preporuka pacijentima da se najprije jave svom liječniku. Želimo to naglasiti posebno u kontekstu uvjeta u kojima radimo, da se ne radi gužva i da se ne miješaju zdravi i bolesni, naglasila je dr. Marković.

Dodaje da prijepodne nije imala pozive za provođenje brzog antigenskog testa, nego samo za PCR, i to većinom mlađih koji se nisu cijepili. 

Njezina je ordinacija dobila paket od 25 brzih antigenskih testova. Nada se da će moći dobiti i više testova bude li veći interes za njih. 

- Distribucija je završena. Poslali smo neke osnovne upute o načinu organizacije rada koja ukratko znači da se svi pokušaju naručiti na uzimanje tih testova. Testiranje je planirano, gdje god je to moguće, u izdvojenom, posebnom prostoru, u pravilu posljednjih sat ili sat i pol radnog vremena ordinacija obiteljske medicine, rekao je Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Zapad.


- Testiranje je organizirano na način da se pacijenti prvo naručuju kod svojih liječnika obiteljske medicine za antigensko testiranje, koje će se onda provoditi u izdvojenom prostoru u određeno vrijeme, u pravilu posljednjeg sata radnog vremena ordinacije, rekao je Hanževački na konferenciji za novinare ispred Doma zdravlja Zagreb -Zapad.

- Sve aktivnosti u domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine odvijaju se uobičajeno, nema povećanih upita za antigenska testiranja i po svim ordinacijama su distribuirani brzi antigenski testovi, dodao je. Istaknuo je da ne očekuje veće probleme.

- Svaka ordinacija je dobila između 20 i 100 testova te dosad nijedna ordinacija na našem području nije odbila provoditi testiranje, rekao je Hanževački. Naglasio je da za antigensko testiranje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije potrebno imati uputnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!