Karuza: Mnogi liječnici obiteljske medicine nisu dobili brzi antigenski test

17.01.2022.

08:36

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Jadranka Karuza

Jadranka Karuza

Foto: HRT / HTV

Do sada je testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama kod liječnika obiteljske medicine bilo tek povremeno, sporadično. Ovo što se sada najavljuje je nalet i atak na naše ordinacije, izjavila je Jadranka Karuza iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u HTV-ovom Studiju 4.

- Službenu obavijest od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva zaprimili smo u petak. Nažalost, to nije prvi puta da tako važne odluke, koje zahtijevaju i infrastrukturno i kadrovsko preustrojavanje, primamo u petak, a one stupaju na snagu već u ponedjeljak. Također nije prvi puta da doznajemo za važne odluke od našeg Ministarstva zapravo iz medija, dodala je Karuza.

Unatoč informaciji da je većina ordinacija spremna, napomenula je da nakon razgovora s liječnicima može reći da zapravo mnoge ordinacije još nisu dobile brze antigenske testove. Tako da građani u većini mjesta, kaže, neće moći obaviti brzi antigenski test. 

Istaknula je da je za EU digitalnu COVID potvrdu i dalje potreban PCR test. Naglašava da je veliki epidemiološki problem to što će se ljudi potencijalno zaraženi COVID-om, miješati u čekaonicama s onima koji imaju kronične tegobe, a često su starije životne dobi. 

- Tu je i administracijski problem. Jedna osoba će testirati, a druga je potrebna kako bi ispisivala rezultate testa i sve ostalo što je potrebno, dodala je. 

U Primorsko-goranskoj županiji ne postoji problem s testiranjem i ni u jednom trenutku nije bilo čekanje za PCR test. 

- Zemlja smo koja ima gotovo najblaže epidemiološke mjere u EU. Imamo situaciju da se tih mjera malo tko pridržava, a niti se kontroliraju niti sankcioniraju. Znalo se da nam slijedi adventsko vrijeme, blagdani, skijanje, povratak djece u škole. Mogao se očekivati nagli porast broja zaraženih. Prošli tjedan sam imala više od 500 kontakata s bolesnicima u ordinaciji, 50 sam ih poslala na PCR test, a samo pet ih je bilo negativno, a vrlo vjerojatno će postati pozitivno s obzirom na epidemiološku situaciju u obitelji. Simptomi su takvi da je test vjerojatno bio lažno negativan, dodala je. 

Potvrdila je da oni koji su se dodatno cijepili neće imati automatski promjenu datuma valjanosti na EU digitalnoj COVID potvrdi, već će morati otići na stranicu e-građanin i uputiti zahtjev da se izmjena provede. Karuza kaže da ne zna zašto je to tako, a smatra da su nejasna pravila i o karanteni. 

Na pitanje jesmo li spremni za eventualni pritisak na primanje treće doze cjepiva, Karuza je izjavila da cijela kampanja oko cijepljenja nije dobro vođena. 

- Ministar zdravstva je rekao da neće booster dozu jer je provjerio antitijela i vidio da ih ima dovoljno, pa se ne mora cijepiti. Struka kaže da nam antitijela samo govore o tome da smo bili u kontaktu s virusom, a ne mogu nam reći koliku nam ta antitijela zaštitu pružaju. Ako tako nešto dođe od ministra, koji je trebao pružiti svojim primjerom i cijepiti se booster dozom, kako onda možemo očekivati od građana da će učiniti to isto, kazala je. 

Ponovno je pozvala građane starije životne dobi i one s kroničnim bolestima, da se cijepe. Napominje da ju dodatno zabrinjava to što ima mnogo pacijenata koji čekaju na operacije koje nisu hitne.

Smatra da je teško reći kako bi se operacionalizirala nova odluka o brzom antigenskom testiranju kod liječnika obiteljske medicine, jer od epidemiologa nisu dobili nikakve naputke za novonastalu situaciju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!