Ravnatelj SOA-e: Situacija je teška, uhićeni nisu ni svjesni optužbi

22.08.2023.

11:20

Autor: HRT/IMS/V.G.

Daniel Markić

Daniel Markić

Foto: HTV / HRT

U hrvatskoj delegaciji u Ateni je i ravnatelj SOA-e Daniel Markić koji je rekao novinarima da hrvatski državljani koji se nalaze u grčkim zatvorima "nisu ni svjesni" težine optužbi s kojima se suočavaju, ali je naglasio da hrvatski i grčki dužnosnici razgovaraju o ovom slučaju kako bi se što prije razriješio. 

- Cilj nam je riješiti ovu situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima, svaki od nas je razgovarao sa svojim kolegama u Grčkoj, cilj je riješiti situaciju i po mogućnosti da nam se državljani vraćaju što prije, dodao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e.

Na pitanje kolika je šansa da će Grčka ustupiti kazneni progon Hrvatskoj, Markić je kazao da je situacija vrlo teška:

- Situacija je relativno teška. Nije tajna. Mislim da naši državljani u zatvorima nisu ni svjesni koje su to optužbe. Nadamo se da ćemo s grčkim vlastima pronaći zajedničko rješenje, dodao je Markić.

S grčkim vlastima, poručio je, razgovaraju o svemu i razmjenjuju informacije.

- Cilj je stvoriti povjerenje. Niti smo mi fašistička država, niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo surađivati. Konačni cilj je kao i uvijek borba protiv nasilja, želimo pomoći našim državljanima, istaknuo je Markić.

- Ne zaboravljamo da ono što su napravili nije dobro i pokušat ćemo to u budućnosti spriječiti. Naše policije su prethodno surađivale, imali smo određene spoznaje koje smo podijelili s našim kolegama. Što se dogodilo kad su navijači stigli - pokušat ćemo razjasniti, rekao je šef SOA-e.

Markić nije htio komentirati je li obračun bio unaprijed dogovoren kako ne bi otežavao situaciju uhićenim hrvatskim državljanima.

- Prilično vam je jasno kako navijačke skupine funkcioniraju inače. One nasilničke skupine...rekao je.

Naglasio je kako su Hrvatske institucije spremne sve učiniti da bi pomogle grčkom pravosudnom sustavu.

- Hrvatska garantira sve moguće mjere kako bi, ako dođe slučajno do osude, sve bilo izvršeno u Hrvatskoj, poručio je Markić dodajući kako je teško reći kada će se cijela situacija okončati.

- Sve strane ulažu sve resurse kako bi se to riješilo, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!